Novi list: 05. 01. 2004.

RAČANOVA VLADA HAŠKE POZIVE OSTAVILA SANADEROVOJ

Jarnjak nije među haškim svjedocima

Nikada nisam razgovarao s haškim istražiteljima ni u kojem svojstvu, iako me se učestalo proziva da sam ili haški osumnjičenik ili svjedok, izričit je bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak

ZAGREB – Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova, nije dobio poziv haških istražitelja za svjedočenjem, potvrđeno nam je to jučer iz pouzdanih izvora, a i sam Jarnjak opovrgnuo je tvrdnje nekih medija da se našao na popisu haških svjedoka.

– Sve su to spekulacije kojima sam izložen već pet godina. Nikada nisam razgovarao s haškim istražiteljima ni u kojem svojstvu, iako me se učestalo proziva da sam ili haški osumnjičenik ili svjedok. Nikakav poziv nisam dobio i zato ne bih želio ništa komentirati, kratko nam je jučer rekao Jarnjak, dodajući tek da je notorna činjenica kako je specijalna policija MUP-a tijekom Domovinskog rata bila pod zapovjedništvom Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Haag ima svoj plan

Da je s haškim istražiteljima razgovarao isključivo kao svjedok još je jednom potvrdio i Željko Sačić, ratni zapovjednik Stožera specijalne policije, ne želeći iznositi detalje o akcijama u kojima su specijalci sudjelovali, navevši tek kako su specijalci pomagali gdje god je bilo potrebno.

– Pozivi za svjedočenje koji su upućeni Jošku Moriću, Marijanu Benku, Josipu Turkalju i Zdravku Janiću za mene su očekivani, samo me čudi što nisu stigli ranije. U tome nema ništa dramatičnog, jer Haag očito ima svoj plan i želi temeljito pripremiti sve svoje akte. Nitko tko je imao bilo kakvu zapovjednu ulogu u to vrijeme nije mogao očekivati da će biti zaobiđen, samo je pitanje tko će završiti na optužnicama, kratko nam je rekao Sačić.

Iz izvora bliskih Vladi doznali smo kako je Haag poslao dva poziva za svjedočenje s imenima Marijana Benka, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova za krim-policiju, Josipa Turkalja, bivšeg zapovjednika ATJ Lučko, Zdravka Janića, bivšeg zapovjednika odjela specijalne policije za terorizam, Joška Morića, bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova za temeljnu policiju i Ante Šojića, bivšeg načelnika odjela specijalne policije za unutarnju kontrolu.

Rasvjetljavanje Markačevih iskaza

No interesantno je da naš izvor tvrdi kako su pozivi stigli prije 20-ak dana, dakle Vladi premijera Ivice Račana, koja je njihovu realizaciju i uručivanje očito prepustila kabinetu Ive Sanadera!!! Potvrđeno nam je i kako će sva petorica svjedoka biti ispitani s ciljem rasvjetljavanja iskaza što ga je haškim istražiteljima 2002. godine dao umirovljeni general Mladen Markač, ratni zapovjednik Specijalne policije MUP-a.

Najviše pitanja zasigurno će se odnositi na akciju »Medački džep« koja je prema transkriptima razgovora iz Ureda Predsjednika RH bila potaknuta masakrom nad četvoricom riječkih specijalaca na Velebitu. Par dana kasnije izdana je zapovijed za napad i specijalci su krenuli u prvom ešalonu. Prema informacijama izravnih sudionika akcije, nakon što je iz Zagreba izdana zapovijed za povlačenje, upravo su Markačevi specijalci izvršili odmazdu nad civilima. I sam bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Janko Bobetko o tome je svjedočio na sjednici VONS-a 19. rujna 1993. godine, dva dana nakon povlačenja iz Medačkog džepa. Tada je rekao da je hrvatska strana predala 52 »upotrebljiva srpska tijela«, dok je »ostalo« uklonjeno. Ima nekih 50-60 u šumi jer ih je otamo teško sakupiti«, objašnjavao je tada Bobetko Tuđmanu, dodavši: »Možda se dogodilo da su oni (UNPROFOR) ušli malo prebrzo. Međutim to je bilo očišćeno, apsolutno. Oni tamo nisu mogli ništa naći, bar ja mislim«.

A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ