Novi list: 05. 01. 2004.

IZ HAŠKOG TRIBUNALA USKORO BI SE U HRVATSKOJ MOGLE NAĆI NOVE OPTUŽNICE

Haag optužio generala Čermaka?

Iz izvora bliskih Haškom tribunalu doznajemo da bi se uskoro u Hrvatskoj, uz optužnicu protiv generala Ivana Čermaka, mogla naći i proširena optužnica protiv generala Gotovine. Nadamo se da bi proširena optužnica mogla stići vrlo brzo, kazao je član odvjetničkog tima generala Gotovine Ivo Farčić

Piše: Vesna KLJAJIĆ

ZAGREB – Iz izvora bliskih Haškom tribunalu doznajemo da bi se uskoro u Hrvatskoj mogla naći proširena optužnica protiv generala Gotovine te optužnica protiv generala Ivana Čermaka, svojedobnog povjerenika za Knin. Dok generalu Gotovini svojedobno nije omogućen razgovor s haškim istražiteljima na koji je preko Vlade RH pozivan u dva navrata – najprije kao svjedok, a potom kao osumnjičeni, general Ivan Čermak s haškim je istražiteljima razgovarao 1998. godine. I dok Čermakov odvjetnik Čedo Prodanović kaže kako nema informacija o optužnici protiv njegovog klijenta, Ivo Farčić, član odvjetničkog tima generala Gotovine, na upit što misli o mogućnosti proširenja optužnice protiv generala Gotovine kaže da je proširenje optužnice protiv generala Gotovine Carla del Ponte najavila na jednoj tribini u Engleskoj. Tamo se, naime, dogodio incident kada je netko iz publike pitao je li točno da je u optužnicu uvrstila i imena osoba za koje je kasnije ustanovljeno da su žive. Ona je vrlo burno reagirala i rekla da to jest točno, ali da će ona na popis žrtava umjesto ta dva imena staviti druga i da će proširiti optužnicu. Nakon što je novinar Brajan Galagher to objavio, glasnogovornica Carle del Ponte Florance Hartman je najavila proširenje optužnice »već za idući tjedan«. Međutim, od tada je prošlo dva mjeseca, a od tog proširenja za sada ništa. U svakom slučaju, glasnogovornica glavne haške tužiteljice je rekla da će doći do proširenja optužnice. To je ono što ja znam.

Obrana i u slučaju najgore varijante

Kazao je kako se »nada da će odvjetnički tim ubrzo dobiti priliku da preuzme optužnicu«.

– Mi ne znamo koliko je toga, kad će doći do fizičkog preuzimanja – možda su to vreće dokumenata. Nadamo se da bi to moglo biti vrlo brzo, kazao je Farčić.

Na pitanje kako će uopće, nakon što od Vlade dobije tražene dokumente, bez svog klijenta suvislo odraditi posao, Farčić je podsjetio da Gotovina priznaje Haag te da pristaje na razgovor s istražiteljima u svojstvu osumnjičenog.

– To je trenutno stav generala Gotovine prema sudu po kojem se mi kao odvjetnici ravnamo. Naravno da se pripremamo za obranu i u slučaju najgore varijante – dakle, ako bi se proces vodio u Haagu na glavnoj raspravi. Da bismo za tako nešto bili spremni, moramo poduzeti mukotrpan, skoro povjesničarski posao – sve rekonstruirati, posložiti sve zapovijedi, posložiti mrežu na terenu, mrežu sektora odgovornosti, a to je sve nemoguće bez dokumentacije. Iskazi svjedoka – mi smo došli do nekih iskaza privatnom inicijativom – se razlikuju, pa je nužno krenuti od onoga što je u papirima. Hoće li i kad doći do situacije da mi to pripremimo i upotrijebimo pred sudskim vijećem, to ja ovog časa ne znam, kazao je Farčić, izričito naglasivši da nema kontakta s Gotovinom.

Vlada napravila dobar potez

Komentirajući potom i eventualne konzultacije Vlade i haškog tužiteljstva, Farčić je istaknuo da »Vlada tako postupa jer očito postoji pritisak iz međunarodne zajednice«.

– Vlada se našla u jednoj dosta teškoj situaciji: naslijedila je, a da još nije ni konstituirana, od Račanove Vlade ovršno rješenje da mora predati dokumentaciju. Ja mislim da su oni postupili u redu, njihova je odgovornost puno šira nego naša, jer oni moraju uzeti u obzir da je rješenje ovršno i da bi svako otezanje značilo narušavanje pravne države od strane izvršne vlasti, što bi bilo strašno loše za unutarnju situaciju, a moraju uzeti u obzir i da ih neke strane zemlje stalno prozivaju zbog toga – dakle, imaju pritisak. Zato je Vlada, ako je konzultirala haško tužiteljstvo, napravila mudar potez, zaključuje Ivo Farčić.