Večernji list: 07. 01. 2004.

DEN HAAG: HARTMANN BEZ KOMENTARA O ODNOSU VLADE I HAAŠKOG TUŽITELJSTVA

Istraga o ulozi policije u Oluji

Haaški istražitelji svoje su istrage maksimalno usmjerili prema ulozi MUP-a u Domovinskom ratu. Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, posebno se istražuje uloga policijskoga generala Mladena Markača i civilnog upravitelja Knina nakon "Oluje" Ivana Čermaka. Haaški istražitelji su tako Markaču već ponudili dokumente koje mu nije htjela ustupiti Račanova vlada kako bi se mogao spremiti za obranu. Markač zasad ne želi ništa komentirati.

Visoki vladin dužnosnik demantirao je kako je poziv za razgovor s istražiteljima u svojstvu svjedoka dobio i bivši ministar policije Ivan Jarnjak.

- Određen broj osoba dobio je poziv - dodaje izvor. Pozive su dobili Joško Morić, Marijan Benko, Josip Turkalj, koji je Večernjaku i potvrdio da je dobio poziv, Ante Šoljić te Zdravko Janić.

Glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann nije željela komentirati pozive za svjedočenje pojedinih hrvatskih policijskih dužnosnika te podizanje novih haaških optužnica. Usto, odbila je komentirati informacije o navodnoj nagodbi koju je Vlada premijera Sanadera potignula s Haaškim sudom o ustupanju dokumentacije koju su još od Račanove vlade zatražili odvjetnici odbjegloga generala Ante Gotovine.

- Rano je govoriti o bilo kakvim odnosima s novom vladom RH povezano uz suradnju s Haaškim tužiteljstvom. Kakvi su to odnosi, pokazat će vrijeme - rekla je F. Hartmann.

D. Klarić, Z. Jurilj