Slobodna Dalmacija: 07. 01. 2004.

SARAJEVO: ZBOG KRŠENJA UN-ova EMBARGA NA IZVOZ ORUŽJA

Kaznene prijave protiv Jelavića i Čovića

SARAJEVO - Uprava policije MUP-a Federacije BiH je krajem prosinca 2003. godine nadležnim tužiteljstvima dostavila službeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv ukupno 14 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo "zloporabe položaja ili ovlasti", priopćeno je iz Uprave policije federalnog MUP-a. To se povezuje s kršenjem embarga na izvoz naoružanja i vojne opreme, uvedenog od UN-a i SAD-a.

Uprava policije F MUP-a je izvijestila o postojanju osnovane sumnje počinjenog kaznenog dijela "zloporabe položaja ili ovlasti" M.A. i N.K., te kaznenog djela "zloporabe položaja ili ovlasti" A.J. i H.Č., što je u konačnici za posljedicu imalo kršenje embarga na izvoz naoružanja i vojne opreme, uvedenog od UN-a i SAD-a, za tvrtke s prostora F BiH. Neslužbeno se tvrdi kako se među tim osobama nalaze bivši ministar obrane Ante Jelavić i njegov tadašnji zamjenik Hasan Čengić.

Također, djelatnici Uprave policije federalnog MUP-a, u navedenom su slučaju utvrdili postojanje osnovane sumnje počinjenja kaznenog djela "zloporabe službenog položaja", lažnog prikazivanja bilance i krivotvorenja službenog dokumenta, uz konstataciju o postojanju elemenata počinjenog kaznenog djela organiziranog kriminala A.J., D.Č., D.K., M.Ć. i M.S., što je kao krajnji cilj imalo pribavljanje imovinske koristi u najmanjem iznosu većem od 2,5 milijuna KM.

Neslužbeno se doznaje kako su među tim osobama Ante Jelavić, Dragan Čović i Miroslav Ćorić, aktualni premijer Hercegovačko-neretvanske županije.

D. PAŠIĆ