Vjesnik: 07. 01. 2004.

Račan nije predao Sanaderu zapečaćene haaške optužnice

ZAGREB, 6. siječnja - Novom hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu njegov prethodnik Ivica Račan nije predao zapečaćene optužnice Haaškog suda, izjavio je u ponedjeljak visoki izvor pri hrvatskoj vladi koji je želio ostati anoniman.

Upitan da komentira napise koji su se posljednjih dana pojavili u medijima o tome da je Račan predao Sanaderu zapečaćene optužnice, izvor je rekao kako je to »sigurno netočno«.

Što se tiče haaških poziva za svjedočenje upućenih aktivnim i umirovljenim djelatnicima MUP-a, izvor je rekao da je »izvjestan broj osoba« u MUP-u dobio te pozive, a potvrdio je da među njima nije Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova. Mediji su proteklih nekoliko dana pisali da su pozivi, osim Jarnjaku, upućeni i njegovu tadašnjem pomoćniku za Temeljnu policiju Jošku Moriću, bivšem pomoćniku ministra za kriminalističku policiju Marijanu Benku, bivšem zapovjedniku Antiterorističke jedinice »Lučko«, a sada zapovjedniku Interventne policije MUP-a Josipu Turkalju, bivšem zapovjedniku Specijalne policije Anti Šoljiću te tadašnjem djelatniku u tom sektoru Zdravku Janiću.

Za Večernji list primitak poziva potvrdio je Turkalj.

Komentara glasnogovornice haaškog tužiteljstva Florence Hartmann nema, jer nije bila dostupna. (Hina)