Vjesnik: 08. 01. 2004.

Uskrata dokumenata bila je plod samovolje, a ne sudskih pravila, kažu Gotovinini odvjetnici

ZAGREB, 7. siječnja – Odvjetnički tim generala Ante Gotovine u srijedu je reagirao na izjavu glasnogovornice haškog tužiteljstva Florence Hartmann o predaji dokumentacije Gotovininoj obrani, te je u svom priopćenju ocijenio da je Hartmann »postupanje hrvatske vlade omalovažila i izjednačila sa postupanjima po privatnim željama glavne tužiteljice Carle Del Ponte«.

U priopćenju se podsjeća kako je Vlada RH sukladno odluci Općinskog suda u Zagrebu odlučila predati obrani generala Gotovine zatraženu dokumentaciju. Odvjetnički tim ističe kako je Vlada time postupala po presudi nadležnog pravosudnog tijela a ne »po privatnim željama gospođe Del Ponte« i time je, kako se kaže, ispunila svoje zakonske i ustavne obveze prema hrvatskom državljaninu generalu Anti Gotovini.

Odvjetnički tim drži da je Hartmann svojom izjavom »sama priznala da ne postoji nikakva zabrana koja bi proizlazila po pravilima postupka i dokaza međunarodnog tribunala, što je do danas tvrdila, već je očito da je dosadašnje sprječavanje obrane generala Gotovine da dođe u posjed očito bila samovolja pojedinih djelatnika tužiteljstva međunarodnog tribunala«.

Gotovinini odvjetnici ističu da bi, ako bi postojala bilo kakva zakonska zabrana po Statutu ili pravilima o postupku i dokaza ICTY-a, iznimku mogao učiniti samo sud a nikako ne glavna tužiteljica.

Prema tome, naglašavaju odvjetnici, »smatramo da je danas gospođa Hartmann sama potvrdila ono što obrana generala Gotovine tvrdi više od dvije godine, a to je da general Gotovina ima pravo da dobije sve dokumente koji su poslani haaškom sudu i da ne postoji nikakva zabrana haaškog suda na dostavu tih dokumenata«. (Hina)