Vjesnik: 08. 01. 2004.

Uz Sanaderove bliske suradnike ponovno aktivirani dužnosnici negdašnje HDZ-ove vlasti

Najviše reakcija zasad je izazvalo imenovanje šefa HDZ-ova osiguranja Stipe Čačije pomoćnikom ministra unutarnjih poslova i načelnikom Ureda za osiguranje / Na svojim će dužnostima ostati i ostali pomoćnici ministara, barem do sljedećeg kruga promjena, koji bi trebao uslijediti vrlo brzo kako bi sva ministarstva napokon bila do kraja ekipirana

ZAGREB, 7. siječnja – Nakon što je Vlada na svojoj prvoj sjednici u ponedjeljak imenovala 20 državnih tajnika i osam pomoćnika ministara, na visoke položaje došli su mnogi bivši dužnosnici prijašnje HDZ-ove vlasti kao i negdašnji i sadašnji bliski suradnici Ive Sanadera. Najviše reakcija zasad je izazvalo imenovanje šefa HDZ-ova osiguranja Stipe Čačije pomoćnikom ministra unutarnjih poslova i načelnikom Ureda za osiguranje.

On bi tako ubuduće vodio brigu o zaštiti hrvatskih i stranih dužnosnika te o osiguranju državnih zgrada. Dosadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin već je najavio da će kao saborski zastupnik pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom radi ocjene ustavnosti Čačijina imenovanja. Vlada je, naime, razriješila samo jednog dosadašnjeg pomoćnika u MUP-u, a imenovala dvojicu, pa Lučin smatra da je tako prekršen zakon.

Nekadašnji šef kabineta Ive Sanadera dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, Miroslav Kovačić, imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, koji će voditi projekt internetizacije Hrvatske. Predstojnica Ureda premijera, koja će imati rang državne tajnice, Bianca Matković, nekada je radila u kabinetu sadašnjeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula dok je prije desetak godina na Zrinjevcu bio pomoćnik. Sa Žužulom kao veleposlanikom u Washingtonu radio je Gordan Bakota, koji je sada imenovan državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova. Jedan od Žužulovih suradnika tada je bio i Aleksandar Heina koji će sada, kako se doznaje, biti šef njegova kabineta.

Državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić do sada je bio načelnik Blata na Korčuli, a prošle je godine bio kum na vjenčanju Vladimira Šeksa.

Jedan od glavnih HDZ-ovih gospodarskih stručnjaka Ante Babić, koji je bio u kombinacijama za ministra gospodarstva, imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju. Državni tajnik u MUP-u postao je belomanastirski gradonačelnik Ivica Buconjić, koji je bio ozbiljan kandidat za ministra obrane, dok je direktor brodogradilišta u Kraljevici i prvi HDZ-ov čovjek u Primorsko-goranskoj županiji Vladimir Vranković postao državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Čelnik istarskog HDZ-a Nevio Šetić postao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Predstojnik Vladina ureda za informiranje i njezin glasnogovornik ubuduće će biti Ratko Maček, ujedno i glasnogovornik vladajuće stranke.

Među dužnosnicima negdašnje HDZ-ove vlasti, koji su sada ponovno aktivirani, ističe se pomoćnik ministra unutarnjih poslova Zlatko Gledec, koji je u vrijeme ministara Ivana Jarnjaka i Ivana Penića bio zamjenik i pomoćnik u MUP-u. Nova državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić bila je potkraj devedesetih zamjenica u istom ministarstvu, dok je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević za HDZ-ove vladavine bio veleposlanik u Turskoj i u Rusiji.

Negdašnji zamjenik ministra financija Zvonko Šakić u istom je ministarstvu postao državni tajnik, a na staro mjesto vraća se i bivša pomoćnica ministra financija Martina Dalić.

Prema sporazumu sa HDZ-om, HSLS ima pravo na četiri državna tajnika, a u ponedjeljak je imenovan samo jedan – Želimir Janjić u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. U istom je ministarstvu državni tajnik postao Slobodan Uzelac iz SDSS–a, koji bi mogao dobiti još sedam tajničkih ili pomoćničkih mjesta.

Dugogodišnja pomoćnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Vera Babić postala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a na istu dužnost u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi postavljen je predstojnik Interne klinike KB-a »Dubrava« prof. dr. Velimir Božikov.

Jagoda Premužić i dalje će ostati Vladina tajnica, a na svojim dužnostima ostat će i ostali pomoćnici ministara, barem do sljedećeg kruga promjena, koji bi trebao uslijediti vrlo brzo kako bi sva ministarstva napokon bila do kraja ekipirana.

Marijan Lipovac