Slobodna Dalmacija: 08. 01. 2004.

Haag "preuzela" Uprava Ministarstva pravosuđa

ZAGREB - Dosadašnji Vladin ured za suradnju s Haaškim sudom je ugašen, a formirana je u Ministarstvu pravosuđa Uprava za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima kojom će rukovoditi pomoćnik ministra. Dosadašnji predstojnik Ureda i sadašnji pomoćnik ministra pravosuđa Jakša Muljačić ističe kako je Vlada i formom željela naglasiti da će se sva pitanja suradnje s međunarodnim sudovima rješavati po pravnim pravilima.

Posljednji posao koji je obavljen u sada bivšem Vladinu uredu bilo je zaprimanje zahtjeva za razgovor s nekoliko svjedoka. Haaški istražitelji svoje su zahtjeve dostavili Uredu 19. prosinca prošle godine, a oni su isti dan proslijeđeni MUP-u i MORH-u gdje su tražene osobe bile zaposlene u vrijeme za koje se traži svjedočenje.

Iz krugova bliskih bivšem uredu, odnosno novoj Upravi za suradnju s Haaškim sudom, ocjenjuju da su mediji "nepotrebno napuhali" najnoviji zahtjev iz Haaga. Kako ističe visoki dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, riječ je o uobičajenoj proceduri često primjenjivanoj proteklih godina.

O. RAMLJAK