Slobodna Dalmacija: 08. 01. 2004.

BIVŠI RADNICI SINJSKE TVRTKE UPOZORAVAJU NA JOŠ JEDNU MALVERZACIJU U REŽIJI BLANKE TUĐEN-MAZUTH

Zalihe Dalmatinke za dlaku izbjegle prodaju u bescjenje

SINJ - Zahvaljujući pritvaranju Blanke Tuđen-Mazuth zbog slučaja Dalmacije iz Dugog Rata, u sinjskoj Dalmatinki nije provedena operacija prodaje zaliha kojom bi Tuđenova definitivno dokrajčila i posljednju imovinu na koju su računali bivši radnici.

- Došli smo u posjed dokumenata iz kojih smo doznali da su bivša stečajna upraviteljica Dalmatinke Blanka Tuđen-Mazuth i Gianfranco Ladini, predsjednik Uprave Dalmatinke nove, postigli sporazum o kupoprodaji svih tvorničkih zaliha. Riječ je o zalihama gotove robe, materijala i nedovršene proizvodnje knjižne vrijednosti oko 29 milijuna kuna, realne sigurno nešto manje, ali ne bitno, koju se Tuđenova spremala dati vlasnicima Dalmatinke nove za 3.959.565,11 kuna. Posao im je pomrsila policija koja je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva iz Splita stigla u Dalmatinku i uzela svu dokumentaciju vezanu za zalihe. Nakon toga je Gianfranco Ladini uz potporu brata Livija, koji je predsjednik Nadzornog odbora Dalmatinke nove, žurno na adresu predsjednika Trgovačkog suda u Splitu, suca koji vodi stečaj Dalmatinke i novog stečajnog upravitelja sinjske tvornice poslao dopis kojim odustaje od posla sklopljenog s Tuđenovom - kaže Branko Matić, predstavnik stožera za obranu potraživanja bivših djelatnika i ujedno predsjednik Odbora vjerovnika Dalmatinke d.d. u stečaju.

Jesu li Tuđenova i Ladini namjeravali provesti kupoprodaju vrijednih zaliha, ignorirajući interese Dalmatinke d.d. u stečaju, odnosno njenih bivših radnika? Na to pitanje za sada se još ne može dati pouzdani odgovor makar ima indicija koje ukazuju da se išlo upravo u tom smjeru.

Sve je počelo od ponude koju je na adresu Dalmatinke nove 10. studenoga prošle godine uputila stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth. Ona tim dokumentom nudi tvrtki Dalmatinka nova nepreuzete zalihe za 1.482.300 kuna, dok im je za već potrošene zalihe ranije ispostavila račun na iznos od 2.477.265,11 kuna. Gianfranco Ladini u dopisu Tuđenovoj 26. studenoga kaže da prihvaća njenu ponudu glede zaliha, ali je ujedno podsjeća da prema tvrtki Dalmatinka nova kao kupcu dijela nekretnina Dalmatinke d.d. u stečaju nisu isapunjene sve obveze iz kupoprodajnog ugovora. Ladini podsjeća Tuđenovu da ga nije uvela u posjed parcela zemljišta i zgrada u ukupnoj površini oko 15.500 četvornih metara, da mu nije prenijela prava i dokumentaciju korištenja slobodne carinske zone na kupljenim nekretninama Dalmatinke d.d. u stečaju, da su zbog zaštite svojih vlasničkih i poslovnih interesa pretrpjeli i dalje trpe znatne troškove, a nije zaboravio spomenuti ni da plaćaju troškove struje, grijanja, vode, komunalija i slično za prostor ambulante, iako, veli, ne znaju po kojoj osnovi. Osim Tuđenovoj spomenuti dopis Gianfranco Ladini poslao je na znanje i stečajnom sucu Dalmatinke Mladenku Žužulu.

Kada je Blanka Tuđen-Mazuth dospjela u pritvor, braća Ladini su 16. prosinca napisali novi dopis Trgovačkom sudu u Splitu kojim odustaju od s Tuđenovom dogovorene kupoprodaje zaliha. Ujedno potenciraju pitanje neispunjenja obveza Dalmatinke d.d. u stečaju prema Dalmatinki nova d.d. koje proizlaze iz kupoprodajnog ugovora kao rezultata međunarodnog natječaja o prodaji posrnule sinjske tvornice.

Ladiniji izvještavaju Trgovački sud u Splitu da su 12. prosinca u Dalmatinku stigla četiri policijska službenika, upućena od Državnog odvjetništva, koji su zatražili i dobili dokumentaciju u vezi sa zalihams. Tu su dokumentaciju policajci izuzeli, odnosno, kako Ladiniji vele, zaplijenili, a da nisu izdali potvrde o zapljeni. Od eventualnih nezakonitosti postupanja sa zalihama Ladiniji, u dopisu, peru ruke. Odustajući od realizacije dogovora s Tuđenovom, Ladiniji pišu Trgovačkom sudu u Splitu da najkasnije do 31. 12. 2003. godine očekuju pismeni nalog za vraćanje zaliha u skladište Dalmatinke d.d. u stečaju. U protivnom će, vele, na trošak Dalmatinke d.d. u stečaju svu robu deponirati u skladište Intereurope u Splitu. To, koliko je poznato, do 7. siječnja 2004. još nisu napravili, a nisu, koliko se znade, vraćene ni zalihe s konsignacijskih skladišta u Srbiji.

Uz to, traže da im se vrate 1.091.982 kune koje su oni ranije uplatili ili će Dalmatinka nova d.d. zadržati dio zaliha Dalmatinke d.d. u stečaju u količini koja, prema procjeni Dalmatinke nove d.d., odgovara tom iznosu.

- To je nevjerojatna drskost. Iznos od 1.091.982 kune odnosi se na plaću isplaćenu radnicima za kolovoz 2002. godine. Tu plaću radnicima su isplatili vlasnici Dalmatinke nove. Oni su tvornicu i radnike stvarno preuzeli 1. kolovoza 2002. godine, a sada traže da im se taj iznos koji su isplatili za plaću vrati - ogorčen je Matić.

U istom dopisu braća Ladini ponovno zahtijevaju ispunjenje obveza koje prema njima, odnosno Dalmatinki nova nije ispunila Dalmatinka u stečaju. Među ostalim traže "povratak 15.500 četvornih metara našeg posjeda koji nam je prije godinu dana protuzakonitim postupanjem oduzet od susjeda gospodina Gaurine uz asistenciju 20-ak naoružanih osoba".

Zašto spominju "20-ak naoružanih osoba" i gdje su ih vidjeli, znaju samo autori toga pisma, ali taj podatak nije nimalo naivan jer, osim Trgovačkom sudu u Splitu, dopis s takvim sadržajem Ladiniji su dostavili i na brojne uvažene adrese, uključujući hrvatska ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samuprave i unutarnjih poslova, te, što je posebno značajno, talijanskoj ambasadi u Zagrebu i talijanskom konzulatu u Splitu.

Traže li to Ladiniji zaštitu talijanske države od "20-ak naoružanih osoba" koji su valjda prijetnja njima kao talijanskim državljanima u Hrvatskoj ili je "20-ak naoružanih osoba" iskrsnulo tek kada je Tuđenova pritvorena i smijenjena s dužnosti stečajne upraviteljice Dalmatinke i kada je postalo izvjesno da se neće moći provesti "operacija zalihe" po receptu kupovanja bez novca?

Toni PAŠTAR