Slobodna Dalmacija: 08. 01. 2004.

VESNA ŠKARE-OŽBOLT, MINISTRICA PRAVOSUĐA:

Ne znam ništa o novim haaškim optužnicama

Svakog prvog ponedjeljka u mjesecu vrata kabineta ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt bit će otvorena građanima s kojima će razgovarati o pitanjima i problemima koja se tiču djelokruga rada ministarstva. Što se tim potezom želi postići?

- Rad Ministarstva pravosuđa želim približiti građanima koji se često susreću s prevelikom, a ponekad i nepotrebnom birokracijom. Time želim uspostaviti i osobni kontakt s ljudima koji imaju problema vezano uz moj resor. Pri tome, naravno, ne želim ulaziti u druge nadležnosti, ponajprije one koje se odnose na sudove, ali ljudima u direktnom kontaktu želim pojasniti i približiti Ministarstvo pravosuđa i pomoći im da riješe probleme i prigovore koji se odnose na njegov rad.

Što je s najavom o osnivanju novih sudova?

- Radi se na novom prijedlogu Zakona o sudovima koji će uskoro biti odaslan u saborsku proceduru. Uspostavila sam kontakte sa svim predsjednicima sudova, priprema se preustroj ministarstva, a intenzivno se radi i na provedbi reforme pravosuđa. Činjenica je da je reforma pravosuđa ključno pitanje i za naš ulazak u EU, i na tom području kanimo napraviti ozbiljne pomake. Nemam ambicija sve riješiti i posve je jasno da se neke stvari neće moći brzo riješiti, ali ću se zasigurno, bez ikakve politizacije, vrlo hrabro uhvatiti u koštac s ključnim pitanjima i problemima. Oko sebe sam okupila i okupit ću stručne ljude s kojima ću zajedno poraditi na uspostavi modernijeg i efikasnijeg Ministarstva pravosuđa. To je izuzetno važno za naš odnos prema pravosudnoj vlasti i građanima, ali i što se tiče percepcije resora od strane EU-a.

Po novom ustroju, dio Ministarstva pravosuđa postaje i bivši Vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom?

- Da. Vlada je donijela odluku o ukidanju Ureda i njegovu prebacivanju u Ministarstvo pravosuđa. To je učinjeno zbog toga što se radi o komunikaciji na pravnoj razini, dakle razini stručnjaka.

Što se time mijenja? Haag više neće biti političko, nego isključivo pravno pitanje?

- Haag je apsolutno pravno pitanje.

Aktualni su pozivi koje je Haag nedavno uputio nekim bivšim dužnosnicima MUP-a od kojih se traži da kao svjedoci daju iskaze njihovim istražiteljima, a spekulira se i da su prije smjene vlasti Zagrebu odaslane dvije nove optužnice? Znate li tko su novi haaški optuženici?

- Ne. O tome zasad ne znam ništa, a spekulacijama se ne bavim.

Vuk ĐURIČIĆ