Slobodna Dalmacija: 09. 01. 2004.

GLASNOGOVORNICA HAAŠKOG TUŽITELJSTVA POTVRDILA KONTAKTE MIOMIRA ŽUŽULA S GLAVNOM TUŽITELJICOM

Washingtonske veze nisu omekšale stavove del Ponte

ZAGREB - Slučajno se dogodilo da je presuda Općinskoga suda u Zagrebu postala pravomoćnom upravo kad je imenovana nova Vlada Ive Sanadera. Vjerojatno bi se i s Račanovom vladom dogodilo isto da se s Tužiteljstvom savjetovala na način kako je to učinila sadašnja Vlada - naglasila je glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florance Hartmann odgovarajući na pitanje zašto je Haag promijenio stav, budući se ranije protivio da Račanova vlada dokumente preda odvjetnicima Ante Gotovine, a sada je na to pristao.

- Procijenili smo da takva odluka neće štetiti ni postupku protiv Gotovine ni radu Tribunala, a olakšat će položaj hrvatskoj Vladi, jer je sada presuda Općinskoga suda postala pravomoćna, pa se Vlada našla u bezizlaznoj situaciji, pojasnila je Hartmann potvrdivši da je u ime Vlade ministar vanjskih poslova Miomir Žužul od Tužiteljstva tražio savjet kako da postupi u kontroverznoj mogućnosti kršenja ili haaškoga ili hrvatskog zakona.

Spekulaciju da je Žužul omekšao stajalište Carle del Ponte zahvaljujući pritisku na Tribunal njegovih washingtonskih veza, Hartmann je u potpunosti odbacila i kazala: "Naravno da to nismo učinili zato što nas je netko zamolio za preporuku ili pokušao vršiti pritisak. Netko bi na isti način mogao zamoliti da se povuče optužnica, što, dakako, nije moguće. Naprosto smo procijenili da predaja dokumenata neće nikome štetiti. Uzimajući u obzir presudu Općinskog suda, Carla del Ponte odlučila je ovaj put napraviti izuzetak i pristala pomoći Vladi da iziđe iz neugodne situacije - objasnila je Hartmann.

Hartmann podsjeća da ova odluka ni na koji način neće utjecati na status generala Gotovine pred Sudom, kao ni na postupak protiv njega. "Obveza njegova uhićenja i izručenja Haagu bez promjena vrijedi, a ovakva odluka glavne tužiteljice Carle del Ponte nikako ne znači promjenu pravila postupanja ICTY-ja", poručila je Hartmann.

  1. B. KRILE