Slobodna Dalmacija: 09. 01. 2004.

ODVJETNIČKOM TIMU ODBJEGLOGA GENERALA VLADA DOSTAVILA TRAŽENU DOKUMENTACIJU

Branitelji Gotovine preuzeli 77 dokumenata

ZAGREB - Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, predao je 77 dokumenata odvjetničkom timu generala Ante Gotovine. Vlada je postupila po odluci zagrebačkog Općinskog suda iz prosinca prošle godine kojom je Vladi naloženo da odvjetničkom timu generala Gotovine, pod prijetnjom ovrhe, preda 77 dokumenata koji su dostavljeni Haaškom tužiteljstvu još u rujnu 1995. godine, te još neke dokumente poslane u Haag u veljači prošle godine. Vlada je odluku o predaji dokumenata donijela poštujući odluku suda, ali istovremeno i svoje međunarodne obveze pa je predaja dokumenata obavljena u dogovoru s Haaškim tužiteljstvom.

Muljačić je odvjetnicima Anti Vukorepi, Ivi Farčiću, Marijanu Pedišiću i Marinu Ivanoviću predao zapečaćenu kuvertu u kojoj su bili traženi dokumenti, a riječ je o dokumentima iz Arhiva MORH-a. U ime odvjetnika, Marijan Pedišić je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da je odvjetnički tim zadovoljan promptnim i susretljivim reagiranjem Vlade na sudsku odluku. Govoreći o daljnjim potezima, najavio je da će odvjetnici prvo proučiti dokumente, a potom se dogovoriti o daljnjim koracima.

— Čekaju nas zadaci za koje smo se borili dvije i pol godine — naglasio je Pedišić - kako bismo došli u ravnopravni položaj s hrvatskim tužiteljstvom i tako mogli ravnopravno sudjelovati u postupku.

Upućujući "sve pohvale", kako je rekao, svim institucijama koje su dužne postupati po sudskoj odluci, Pedišić je ustvrdio kako se radi o dokumentima koji su "potrebni za obranu našeg branjenika i predstavljaju još jedan razlog više za zadovoljstvo što smo na početku uspostave ravnopravnih odnosa s Haaškim tužiteljstvom". Odvjetnik Ante Vukorepa tome je, među ostalim, dodao da "ne može odgovoriti očekuje li da će se nakon predaje dokumenata general Gotovina pojaviti pred Haaškim sudom".

Da bi se ispunio drugi dio sudskog naloga o predaji dokumenata odvjetnici će morati specificirati koje dokumente traže jer se uopćeni zahtjev odnosi na kompletnu suradnju Hrvatske s Haagom.

O. RAMLJAK