Novi list: 09. 01. 2004.

OPTUŽENI UPRAVITELJ POŽEŠKOG ZATVORA KANDIDAT ZA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

Mario Včelik pomoćnik Vesni Škare Ožbolt?

Suđenje Mariju Včeliku, optuženom zbog bijega višestrukog ubojice Srđana Mlađana, u završnoj je fazi i očekuje se oslobađajuća presuda

ZAGREB – Sudac Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu i bivši upravitelj kaznionice u Požegi Mario Včelik, protiv kojeg se zbog bijega osvjedočenog ubojice Srđana Mlađana iz tog zatvora vodi kazneni postupak, najizgledniji je kandidat za pomoćnika ministrice pravosuđa za organizacijsko-kadrovske poslove.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije htjela potvrditi informaciju našeg lista, samo je navela da je o Včeliku čula sve najbolje i da u ovom trenutku nova imenovanja na dužnosti u ministarstvu pravosuđa nisu izvjesna.

– O Mariju Včeliku struka se izjasnila vrlo pozitivno. U ovom trenutku nisu planirana nikakva nova imenovanja u Ministarstvu i to je sve što ovog trenutka mogu reći. Ne želim govoriti o sudskom postupku koji se vodi protiv Včelika da ne bih utjecala na postupak svojim izjavama. No, što se Včelikove stručnosti tiče, smatram da u nju nitko ne može dvojiti, kazala je ministrica pravosuđa jučer za naš list.

Imenovanje gotova stvar

Međutim, izvor našeg lista blizak Ministarstvu pravosuđa, a koji je želio ostati anoniman, uvjerava da je imenovanje Včelika na dužnost pomoćnika ministrice pravosuđa za organizacijsko-kadrovske poslove praktički već gotova stvar. Naravno, pod uvjetom da bude oslobođen u kaznenom postupku koji se protiv njega vodi zbog bijega višestrukog ubojice Srđana Mlađana iz požeškog zatvora.

Mario Včelik je u vrijeme Mlađanovog bijega bio upravitelj kaznionice u Požegi. Mlađan je, podsjetimo, pobjegao tako što mu je bez psihijatrijske procjene odobrena pogodnost izlaska na vikend, ali on se nije vratio u zatvor, već je u Zagrebu ubio policajca Milenka Vranjkovića-Kinga.

Nakon Mlađanovog krvavog pohoda, bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović smijenila je Včelika te protiv njega i njegovih najbližih suradnika kaznenu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi, kao i zahtjev za provođenjem stegovnog postupka. U stegovnom postupku Včelik je oslobođen odgovornosti, a 16. siječnja na Općinskom sudu u Bjelovaru bit će održano posljednje ročište u kaznenom postupku protiv Včelika. Prema informacijama kojima raspolaže naš izvor, dokazi izneseni u dosadašnjem dijelu glavne rasprave u mnogome su povoljni za Včelika te je vjerojatno da će biti oslobođen.

Sudac Trgovačkog suda

Nakon smjene s mjesta upravitelja požeške kaznionice, Včelik se kandidirao za suca Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu. Državno sudbeno vijeće (DSV) ga je izabralo na tu dužnost, ali u tom trenutku nije raspolagalo informacijama da se protiv njega vodi kazneni postupak. Odluka o izboru za suca, međutim, ne može se povući, a i formalno bi Včelikovo imenovanje za suca bilo upitno jedino u slučaju da je on pravomoćno osuđen za neko kazneno djelo, no, ne i ako se protiv njega vodi kazneni postupak. Kao član HDZ-a bio je u dva navrata izabran u Županijski dom Sabora, a bio je i predsjednik županijskog ogranka Hrvatske gospodarske komore u Požegi.

Što se tiče ostalih suradnika nove ministrice pravosuđa, na posljednjoj je sjednici Vlade za državnu tajnicu ministarstva pravosuđa imenovana Snježana Bagić, koja je u Ministarstvu obnašala visoke dužnosti tijekom devedesetih te za vrijeme dok je ministar bio Stjepan Ivanišević. Snježana Bagić bila je i predstojnica Vladinog Ureda za suradnju s Haškim tribunalom i predstojnica vladinog Ureda za zakonodavstvo.

Za pomoćnika ministrice za suradnju s Haagom na toj je sjednici Vlade imenovan Jakša Muljačić, koji je, kao i Snježana Bagić, donedavno bio predstojnik Vladinog Ureda za suradnju s Haškim sudom. Za pomoćnika ministrice također je imenovan i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi, koji je, između ostalog, kao tužitelj vodio i sporove koje je država imala sa stranim bankama u vezi sukcesije.

Sergej ABRAMOV, Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ