Slobodna Dalmacija: 09. 01. 2004.

MIŠLJENJA - ODVJETNIK Čedo PRODANOVIĆ O AKTU DOBRE VOLJE CARLE DEL PONTE

Pljuska Račanu

Suglasnost Carle del Ponte s predajom dokumenata obrani generala Gotovine je ohrabrivanje nove Vlade, ali i poruka bivšoj vlasti koja se poigravala s haaškim tužiteljstvom

Zbog čega je, po vašem sudu, Vlada dobila suglasnost glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o predaji dokumenata obrani odbjegloga generala Ante Gotovine?

— Tužiteljstvo je napravilo ustupak vjerojatno zbog toga da bi popravilo poremećene odnose s Vladom, odnosno da bi novoj vlasti dalo određeno ohrabrenje za bolju suradnju. Naime, posve je jasno da je Tužiteljstvo iziritirano događanjima oko Bobetka, pa i Gotovine. Zbog toga je novoj garnituri dalo određenu koncesiju koja nije toliko bitna za sami postupak. Odstupili su od jednog principa u odnosu na predmet, ali u odnosu na Gotovininu procesnu poziciju ništa se ne mijenja. Taj potez je dobar zbog toga što potvrđuje da se suradnja s Tribunalom može razvijati.

Ipak je riječ o presedanu?

— Točno. Radi se o aktu dobre volje Tužiteljstva kojim se u samom startu suradnje s novom Vladom želi pokazati da ni Tužiteljstvo nije uvijek tvrdoglavo kao što se to obično tvrdi.

Hoće li Vlada znati iskoristiti dobivenu koncesiju?

— Nadam se da hoće, ali pitanje je što slijedi nakon toga. Bez obzira na koncesiju, Haag će i dalje inzistirati na uhićenju i izručenju generala Gotovine. Ne mislim da će se Gotovina predomisliti i predati Haagu.

Slažete li s ocjenom da je potez Tužiteljstva pljuska bivšoj vlasti?

— Apsolutno. Ono što se radilo u Savjetu za suradnju s Haaškim sudom, a tu ponajprije mislim na Gorana Granića, ali i na Ivicu Račana, bile su priče za malu djecu. Nisu ljudi u Tužiteljstvu naivni ili nedorasli da su im se mogle prodavati kojekakve priče i da se k tome još očekuje da u njih i povjeruju. Bivša vlast se s njima doista poigravala i radile su se stvari koje nisu trebale jer se u startu znalo kakav će biti ishod. Tu ponajprije mislim na manipulacije bivše vlasti vezano uz slučaj generala Bobetka. Slučaj je "riješila" viša sila, ali potezima koje je povlačila bivša Vlada ništa se nije moglo riješiti i(li) dobiti, osim nepotrebnog iritiranja Haaga s kojim je suradnja prije toga bila dobra.

Hoće li Sanader promijeniti odnos s Hagom?

— Sanader očito nije naivan političar i jasno mu je da nam Haag može uzrokovati probleme u odnosima s međunarodnom zajednicom. A osim toga, imao je prilike učiti i na tuđim pogreškama. Ako ništa drugo, njega će sila i vlastita procjena tjerati da radi drukčije od svojih prethodnika. S druge pak strane, on nema hipoteku bivšeg komunista i ne mora se dodvoravati svakom desničaru, što mu, možda, osigurava veći manevarski prostor.

Kako ocjenjujete Vladinu odluku o prebacivanju Ureda za suradnju s Haagom u Ministarstvo pravosuđa?

— Tim potezom se pitanje suradnje s Haagom spušta na nešto nižu razinu. Mislim da nije potrebno o tome stalno kontaktirati s premijerom, a što se tiče odnosa i suradnje, mislim da se ništa neće mijenjati. S dosadašnjim metodama rada će se nastaviti, a premijer će se pojavljivati samo u kriznim, odnosno bitnim situacijama.

Hoće li Sanader, ako mu bude dostupan, izručiti generala Gotovinu i kako će se ponašati kad stignu nove optužnice?

— Mislim da će u oba slučaja biti apsolutno kooperativan prema Tužiteljstvu. Naime, bez obzira na njegova uvjerenja i eventualne unutarnje (ne)prilike, i te kako će voditi računa o međunarodnim okolnostima, a to znači da će ispunjavati i zahtjeve Tužiteljstva. Međutim, s druge pak strane, vrijeme je da i Haag, odnosno Tužiteljstvo, konačno kaže što namjerava učiniti. Svaki njegov potez destabilizira vlast i trebao bi se konačno odlučiti koga će tužiti i zašto. Očekujem da će se i to uskoro razriješiti jer je mističnost i tajnovitost oko tog pitanja apsolutno nepotrebna. S tim treba prestati i mora se znati protiv koga se i zbog čega podižu optužnice, to prije što sadašnja vlast surađuje i više nema nikakve potrebe za bilo kakvim tajnim optužnicama. A osim toga, posve je jasno da će se svatko tko bude optužen, dragovoljno ili uz asistenciju vlasti, morati zaputiti u Haag.

Vuk ĐURIČIĆ