Vjesnik: 10. 01. 2004.

Od svih pitanja najvažnija suradnja Hrvatske s Haagom

Od Hrvatske se očekuje povratak vjerodostojnosti, i to tako da dokaže kako se čini sve u potrazi za haaškim bjeguncem Antom Gotovinom te da se potpuno provodi odluka Haaškog suda u slučaju novih optužnica, kazali su »Vjesniku« diplomatski izvori bliski kabinetu predsjednika Europske komisije Romana Prodija

ZAGREB, 9. siječnja - Najviši dužnosnici Europske komisije očekuju konstruktivne i otvorene razgovore s hrvatskim premijerom i ministrima. Najvažnije će biti da premijer Ivo Sanader kaže što namjerava napraviti kako bi se što prije riješila otvorena pitanja iz »paketa« političkih uvjeta, prije svega pitanje suradnje s Haaškim sudom koja je dosad bila nedostatna. »Od svih pitanja, suradnja s Haaškim sudom nam je najvažnija u ocjeni treba li Hrvatska dobiti status zemlje kandidata ili ne«, kazali su Vjesniku u petak diplomatski izvori bliski kabinetu Romana Prodija. Od Hrvatske se očekuje povratak vjerodostojnosti, i to tako da dokaže kako se čini sve u potrazi za haaškim bjeguncem Antom Gotovinom te da u potpunosti provodi odluku Haaškoga suda u slučaju novih optužnica. »Nadamo se da će razgovori biti pozitivni«, ustvrdili su diplomati EU-a za Vjesnik.

Europski diplomati bliski kabinetu predsjednika Europske komisije ocijenili su posljednje poteze Vlade kad je riječ o manjinama i prvog dijaloga s Haaškim sudom »izuzetno ohrabrujućima«.

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Ivom Sanaderom trenutačno je na prvoj vanjskopolitičkoj turneji. U ponedjeljak i utorak Sanader će s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom i ministricom za europske integracije Kolindom Grabar Kitarović u Bruxellesu i Strasbourgu razgovarati s ključnim ljudima Europske komisije. U ponedjeljak će u Bruxellesu, potvrdili su Vjesniku hrvatski diplomatski izvori bliski izaslanstvu, na ručku razgovarati s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem, i to o političkom okviru i očekivanjima. U utorak će se razgovori u vrlo konkretnom i operativnom smislu nastaviti s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom i povjerenikom za proširenje Günterom Verheugenom.

Bit će to prvi put otkako Hrvatska komunicira s Europskom unijom, da se sastanak održava s obojicom povjerenika u isto vrijeme, što se smatra političkim signalom.

EU je potkraj prošle godine u svom strateškom planu za sljedeće tri godine prvi put Hrvatsku svrstala u dio koji se tiče proširenja, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, a odvojila je od dijela dokumenta koji spominje zemlje zapadnoga Balkana.

Diplomatski izvori naveli su da postoji i mogućnost neformalnog susreta s povjerenikom Europske komisije za ribarstvo Franzom Fischlerom. Taj sastanak važan je zbog pitanja gospodarenja Jadranom i rješavanja problema koji je Hrvatska sama stvorila proglasivši ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

Predstavnici Europske komisije očekuju otvorene i konkretne razgovore. »S predstavnicima hrvatske vlade imat ćemo prve službene kontakte i bit će jako važno da premijer Sanader istakne što namjerava napraviti kada je riječ o osjetljivim pitanjima povratka izbjeglica i suradnje s Haaškim sudom. Suradnja s Haagom je izuzetno važna, ali rješavanje tog pitanja zahtijeva manje vremena nego ostala. Svima je jasno da su pitanja povratka izbjeglica i reforma pravosuđa tehnički i financijski zahtjevnija i dugotrajnija. Od Hrvatskih predstavnika na razgovorima očekujemo jasnu predanost ispunjavanju političkih kriterija«, kazao je Vjesniku visokopozicioniran diplomat u Bruxellesu i dodao da će, primjerice Slovačkoj, zbog neriješenih političkih kriterija biti odgođen datum započinjanja pregovora o punopravnom članstvu. Zbog toga će se od službenog Zagreba tražiti da u suradnji s Haaškim sudom ne postavlja političke, ali ni pravne prepreke.

Bruno Lopandić