Slobodna Dalmacija: 10. 01. 2004.

Haagom neće biti "ali"

Frenki LAUŠIĆ

Dvije godine tužiteljstvo Haaškog suda, Vlada RH i odvjetnici generala Ante Gotovine "ratuju" oko dostavljanja ratne dokumentacije vezane uz optužnicu protiv Gotovine, Carla del Ponte poručuje bivšem premijeru kako ne smije predati dokumente, Račanova vlada odbija provesti saborsku deklaraciju, a žesti se i na domaći sudski postupak. Cijelo to vrijeme građani Hrvatske u strepnji iščekuju ishod te bitke ne znajući tko je u pravu, jer je i pravnim stručnjacima teško jasno shvatiti sve zakonske i administrativne začkoljice vezane uz Međunarodni sud u Haagu. Čitava je situacija dosegnula kritični stupanj kada je Općinski sud u Zagrebu donio rješenje prema kojem Vlada mora dostaviti dokumente Gotovininim odvjetnicima, čime je Vlada Ive Sanadera dovedena u pat-poziciju. No, uspješnom diplomatskom akcijom Sanader je uspio u "savjetodavnim" razgovorima od Carle del Ponte dobiti zeleno svjetlo za provođenje sudske odluke.

Nema sumnje da su na stav glavne haaške tužiteljice utjecala najmanje dva razloga: prvi je sudsko rješenje hrvatskog suda, drugi je nastojanje da se s novom Vladom uspostavi odnos povjerenja i suradnje, što je zapravo potaknuo Sanader rečenom diplomatskom akcijom. Carla del Ponte odlučila je odustati od strogog tumačenja pravila Haaškog suda, no sasvim je sigurno da je za takav ustupak morala dobiti čvrsta jamstva od Vlade. Stoga sadašnja Sanaderova "pobjeda" kojom je vješto razmrsio posljednji haaški čvor znači jaku obvezu u daljnjem postupanju. To znači da će Sanader morati bez suvišnih "ali" ispunjavati zahtjeve Haaga.

Podsjetimo se samo kakve je razmjere dosegnula zlovolja haaške tužiteljice nakon što su Ivica Račan i Goran Granić počeli "mrsiti" oko optužnice protiv generala Janka Bobetka. Jednako tako Račan sa sebe nikako nije mogao skinuti sumnju da je Gotovini njegova vlada omogućila bijeg u nepoznato. Upravo zbog te zlovolje Carla del Ponte se toliko inatila i s dostavljanjem dokumenata i sigurno je da bi Račanu pravila probleme da je ostao na mjestu premijera, a Općinski sud presudio u korist odvjetnika Gotovine. Što se tiče budućnosti, svi se realni analitičari slažu kako će Sanader i HDZ u potpunosti surađivati s Haagom. Prebacivanje Ureda za suradnju s Haagom iz Vlade u ministarstvo pravosuđa, odnosno "depolitiziranje suradnje s Haagom" tomu je najbolja potvrda. Naime, novom premijeru drugo ne ostaje, osim ako se ne želi vratiti na politiku koju je simbolizirao Ivić Pašalić. Politiku kojoj su i birači na posljednjim izborima rekli zbogom.