Slobodna Dalmacija: 10. 01. 2004.

Zlatousti premijer

Saša LJUBIČIĆ

Biblija poznaje Ivana/Jovana Zlatoustog. Iz njegovih je usta izlazilo sve što je sugovornik želio čuti. Naš je premijer Ivo, sličnosti su velike. Sanader Istranima: "Istra je uzor regija, podržat ćemo projekte IDS-a." Sanader splitskim (!) hadezeovcima: "... posebno me zabolio članak koji diskreditira branitelje..." Sanader Srbima: "Hristos se rodi." Sanader stranim novinarima: "Manjine su naše bogatstvo. Srbi su naše bogatstvo." Sanader domaćim novinarima(I.Z.Čičak):"Kritizirajte me svaki put kad primijetite da sam zanemario stvarnost."

Tako je to kad za prvoga čovjeka Vlade dobijemo diplomata. I neka, neka. Dobro je što mjeri svaku riječ, dobro je što radi na smirivanju tenzija, premda to mnogi pripisuju odličnom marketingu. Istina, to HDZ-u u ovakvoj konstelaciji snaga i odgovara, ali nije loše ni za društvo u cijelini.

Silna se energija troši u nepotrebnim sukobima, a tolike probleme valja rješavati. Redom: 1. Haag 2. Vanjski dug 3. Nezaposlenost 4. Reforma sudstva 5. Nastavak izgradnje autoceste i uvođenje nagibnog vlaka prema Splitu do ljeta iduće godine 6. Približavanje EU-u 7. Kresanje državne birokracije, nastavak smanjivanja kadra u vojsci i policiji 8. Decentralizacija.

Za sve ovo potreban je nacionalni konsenzus.