Slobodna Dalmacija: 10. 01. 2004.

HAAŠKI LIJEČNICI BEZ DIJAGNOZE ZA NARUŠENO ZDRAVLJE HRVATSKOG GENERALA

Blaškić već godinu dana ima unutarnja krvarenja

SARAJEVO - Prema infomacijama bliskim Tribunalu u Haagu, zdravstveno stanje Tihomira Blaškića, hrvatskog generala koji se u pritvoru u Scheveningenu nalazi već osmu godinu, prilično je narušeno. Dijagnoza mu još nije postavljena premda već gotovo godinu dana ima problema s krvnom slikom i unutarnjim krvarenjima.

Naime, prema istim izvorima, Blaškić već duže vrijeme ima problema s rektalnim krvarenjem, a slabost i bljedilo u licu svakodnevna su pojava.

Iako je već urađeno nekoliko pretraga u bolnici u Haagu, izvan zidina zatvora, gdje dobija i infuziju, konkretna dijagnoza generalova pogoršanog zdravlja još uvijek nije ustanovljena.

Blaškićevo zdravstveno stanje naročito se pogoršalo nakon početka obnove sudskog procesa, a manifestiralo se obilnijim rektalnim krvarenjem i malaksalošću organizma. Informacije govore kako Blaškić od tada gotovo svakodnevno posjećuje bolnicu, no usprkos ovakvom tretmanu i dalje ostaje neutvrđeno od čega boluje.

General Blaškić je poznat kao čovjek čvrstog karaktera, u čemu su mu pomagli njegova fizička kondicija i intenzivno vježbanje, ali je pod teretom zdravstvenih problema i malaksalosti prestao provoditi aktivnosti ovakve vrste koje su ga održavale u dobroj tjelesnoj spremi te mu davale snagu za psihofizičko preživljavanje.

Inače, sam Blaškić ne želi da se u javnosti spominje njegovo zdravstveno stanje jer smatra kako je to samo njegov problem koji javnost ne treba zanimati. Smatra da su za javnost relevantne samo informacije vezane za proces koji mu u Haagu još traje. Isti čvrsti stav zauzimaju i članovi njegove obitelji, a Blaškićeva supruga oštro odbija kazati bilo što u vezi njegova zdravlja.

Z. TULIĆ

ANTO NOBILO, ODVJETNIK GENERALA TIHOMIRA BLAŠKIĆA

I hrvatski će liječnici pregledati nalaze

Kakvo je zdravstveno stanje generala Blaškića, nepromijenjeno ili se pogoršalo?

- Prema onome što zna Blaškić, njegova obitelj i mi branitelji, stanje je nepromijenjeno u odnosu na prošli mjesec. Priče da mu se zdravstveno stanje pogoršalo nemaju utemeljenja u nalazima liječnika i riječ je o glasinama.

Je li točna informacija da je obrana zatražila da medicinsku dokumentaciju pregledaju naši liječnici?

- Zatražili smo, a u četvrtak i dobili svu medicinsku dokumentaciju unatrag godinu dana. Prevodi se i idući tjedan ćemo je predati jednoj našoj klinici čiji će je liječnici pregledati i napraviti analizu, odnosno utvrditi je li liječenje bilo odgovarajuće ili ne s obzirom na Blaškićeve simptome.

Ako se ustanovi da liječenje nije bilo odgovarajuće, što se može poduzeti?

- U tom ćemo slučaju od Haaškog suda zatražiti da se Blaškića, ako je to medicinski opravdano i nužno, smjesti u odgovarajuću medicinsku ustanovu koja mu može osigurati kvalitetan tretman, odnosno tražit ćemo da se njegovo liječenje obavi u skladu s pravilima medicinske struke. Međutim, zasad je o tome preuranjeno govoriti jer prvo moramo dobiti mišljenje stručnjaka koje ćemo angažirati. Ali, ukoliko se utvrdi da mu nije bilo osigurano odgovarajuće liječenje, zatražit ćemo da mu se osigura najbolji mogući medicinski tretman.

Je li Blaškićevo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno, odnosno može li mu ono ugroziti život?

- Ne. Prema onome što znamo ništa se nije promijenilo od prošlog mjeseca kad smo pred žalbenim vijećem Haaškog suda iznijeli nove argumente, odnosno dokaze o njegovoj nevinosti. Blaškić je anemičan, ima nedovoljno željeza u krvi i krvna slika mu nije dobra. Dakle, u međuvremenu se ništa nije promijenilo i ne postoji dijagnoza temeljem koje bi se moglo reći da mu je život ugrožen.

Imate li bilo kakvih naznaka kad bi Žalbeno vijeće Haaškog suda moglo donijeti konačnu odluku?

- Ne. Zadnjeg dana suđenja predsjednik Žalbenog vijeća je rekao da će odluka biti donesena uskoro. Informacije o odluci se u pravilu dobiju osam dana prije nego se sazove sjednica na kojoj se objavljuje presuda. Čekamo i nadamo se, naravno, povoljnom ishodu.

Vuk ĐURIČIĆ