Slobodna Dalmacija: 11. 01. 2004.

ZAGREB: NOVE NEVOLJE BIVŠE STEČAJNE UPRAVITELJICE DUGORATSKE "DALMACIJE", OSUMNJIČENE ZA PRIMANJE MITA

Blanka Tuđen-Mazuth pokušala samoubojstvo

ZAGREB - Bivša stečajna upraviteljica Tvornice ferolegura "Dalmacija" Dugi Rat Blanka Tuđen-Mazuth, koja je osumnjičena za primanje mita od 300 tisuća eura, pokušala je izvršiti samoubojstvo, te je već nekoliko dana smještena na jednom od odjela Bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, neslužbeno doznajemo od izvora u bolnici.

Do preciznijih informacija o njezinu zdravstvenom stanju nismo mogli doći, ali Blanka Tuđen-Mazuth je najvjerojatnije smještena na Odjelu vaskularne kirurgije, jer je samoubojstvo navodno pokušala počiniti rezanjem žila.

Bivša stečajna upraviteljica "Dalmacije" privedena je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu koncem studenog 2003. zbog osnovane sumnje da je zajedno sa svojim pomoćnikom Nenom Banićem i vanjskim financijskim revizorom tvrtke Milanom Buljanom tražila mito kako bi bez natječaja, neposrednom pogodbom, prodali poslovni prostor, pri čemu je Buljan osumnjičen za pomaganje u počinjenju kaznenog djela. Mazuth je 16. prosinca imala srčanu aritmiju, zbog čega je iz pritvora prebačena u KB Split, a zatim u Zatvoreničku bolnicu u Zagrebu, gdje je bila do ukidanja pritvora.

Naime, nakon saslušanja svjedoka od kojega su osumnjičeni, prema kaznenoj prijavi, tražili mito, istražni sudac je 23. prosinca ukinuo pritvor za sve troje osumnjičenika, no USKOK je zatražio produženje pritvora za Tuđen-Mazuth i proširenje istrage zbog osnovane sumnje da je, zloupotrijebivši ovlasti i položaj, oštetila tvornicu za 463 tisuće kuna prodajući dijelove ispod stvarne vrijednosti različitim kupcima. Veći dio tog novca, 296 tisuća kuna, prebačen je na račun trgovačkog društva kojemu su osnivač i direktor suprug i sin Blanke Tuđen-Mazuth.

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu sljedećeg bi tjedna trebao odlučiti o eventualnom proširenju istrage i ponovnom određivanju pritvora.

Po pisanjima medija na samom početku afere, osumnjičene je prijavio Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico i vanjski savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za gospodarstvo, koji je sam bio zainteresiran za kupnju dijela tvornice ferolegura.

Roglić je o svom sudjelovanju u akciji USKOK-a i MUP-a iznio opširnu priču u jednim dnevnim novinama.

N. ŠKARIČIĆ