Vjesnik: 13. 01. 2004.

Moguć Gotovinin odlazak u Haag u razumnom roku

S obzirom na informacije da tužiteljica izravno pregovara s odvjetničkim timom i da to navodno čini pod patronatom Amerikanaca o kojima ovisi i proračun Suda za 2004. godinu, očito je da Županijski sud u Zagrebu ne bi trebao u svemu tome sudjelovati

ZAGREB, 12. siječnja – »Prionuli smo proučavanju dokumentacije koja nam je dostavljena iz Vlade. Zajedno s još nekim dokumentima, prikupljenim u međuvremenu, vrlo smo blizu zaključku o nevinosti našega branjenika«, rekao je u ponedjeljak odvjetnik Ivo Farčić, član braniteljske skupine zagrebačkih i američkih odvjetnika haaškog optuženika Ante Gotovine.

»Naša punomoć zasad ne obuhvaća i pitanje predaje našega klijenta Haaškom sudu«, rekao je Farčić. »Cilj ove faze je ustvrditi dokumentaciju kojom raspolaže tužiteljstvo i eventualne okolnosti koje bi teretile našeg branjenika«.

Na pitanje znači li dostava dokumentacije iz tužiteljskog spisa braniteljima, posredovanjem Općinskog suda u Zagrebu, korak prema odlasku Ante Gotovine u Haag, odvjetnik Farčić nije želio odgovoriti, tvrdeći da bi odgovor prelazio granice punomoći koja je dana njegovim zagrebačkim odvjetnicima.

Vjesnikovi izvori kažu da se ni tužiteljstvo ni Sud u Haagu nisu htjeli miješati u to hoće li Vlada Ive Sanadera postupiti prema odluci nacionalnog suda ili ne.

»Odluka suda ne tiče se dokumentacije kojom raspolaže tužiteljstvo. Na nama nije da prosuđujemo je li Vlada otvorila svoje arhive građanima ili nije«, kažu isti izvori. »Koliko se zna, formalnog dopuštenja ili formalnog odbijanja te mogućnosti da Vlada postupi po odluci suda u Zagrebu nije bilo. U Haagu se samo provjeravalo ugrožava li dostava dokumentacije postupak protiv Gotovine ili ne. Čak ni formalno dopuštenje nije dano«.

Državni izvori tvrde da je nakon dostavljanja dokumentacije lakše očekivati da će do Gotovinine predaje Haaškome sudu doći u razumnom roku. Pod »razumnim rokom« podrazumijeva se sljedećih mjesec dana unutar kojih je objektivno moguće očekivati rasplet cijelog slučaja.

»Ne znam kakva je reakcija našega klijenta na najnovije okolnosti pa vam zato i ne mogu reći kako će ta činjenica utjecati na njegove buduće poteze«, rekao je odvjetnik Ivo Farčić.

Kako odvjetnici ne znaju namjere svoga klijenta, »slučaj Gotovina« je i dalje vrlo nepovoljan za Hrvatsku. Dok je Gotovina u bijegu njegov je spis u rubrici »neriješeno«, što opterećuje i učinak haaškoga tužiteljstva i odnose Hrvatske i Haaga. Naime, zaboravljen je, ali itekako važan, haaški spis koji, zbog Gotovinina bijega, više od dvije godine stoji na Županijskom sudu u Zagrebu. Znano je da taj sud, a u skladu s međunarodnim i nacionalnim propisima, ima zadaću ustanoviti okolnosti predaje okrivljenika.Pritom taj sud ispituje postojanje samo formalnih pretpostavki, ali ne i osnovanost zahtjeva Haaškog suda. Za taj je sud bitna pretpostavka da se optuženik preda hrvatskoj policiji. Preda li se Gotovina izravno Haaškome sudu, taj dio procedure otpada.

S obzirom na informacije da glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izravno pregovara s odvjetničkim timom, i da to navodno čini pod patronatom Amerikanaca o kojima ovisi i proračun Suda za 2004. godinu, očito je da Županijski sud u Zagrebu ne bi trebao u svemu tome sudjelovati. Riječ je o informaciji koju, znajući Carlu del Ponte, nitko neće dobiti i formalno potvrđenu. Riječ je o potezima čija se vrijednost čuva kao poslovna tajna.

»To je i razlog zbog kojeg se ni tužiteljstvo ni Tribunal nisu htjeli miješati u provođenje odluke nacionalnoga suda o dokumentaciji«, kaže Vjesnikov haaški izvor. Dajući, posredno, do znanja da ni nagađanja o tome kako bi haaško tužiteljstvo trebalo nešto odobriti ili ne nisu utemeljena.

Jer, ono što se zna i što je Carla del Ponte izjavila nebrojeno puta: za nju i za Haaški sud Gotovina postaje strankom tek kad bude dostupan Sudu, kad zaprimi optužnicu i kad pred sudskim vijećem da iskaz o njoj. Prije toga ni tužiteljstvo ni Sud nisu zainteresirani za ovdašnje igre s Gotovinom.

Vlado Rajić