Novi list: 14. 01. 2004.

PODSJEĆANJE PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE DA JE RATIFIKACIJA SSP-a UVJET ZA EU ZATEKLA SANADEROVU VLADU

Ni nova Vlada ne zna kako riješiti 'slučaj Gotovina'

Vlada ne zna kako reagirati, iako je Romano Prodi samo reaktualizirao stari problem, bez čijeg rješenja u EU nećemo prije 2010.

ZAGREB – Ni nova Vlada ne zna kako riješiti 'slučaj Gotovina' i tako zajamčiti nastavak približavanja Hrvatske Europskoj uniji. To je postalo jasno nakon što je predsjednik Europske komisije (EK) Romano Prodi u ponedjeljak kazao da Hrvatska ne može očekivati pozitivan odgovor EK ako njezin Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP) ne ratificira svih 15 članica EU.

Neugodno odjeknuvši, ta je Prodijeva izjava iznova aktualizirala u Hrvatskoj odavna prepoznati, ali potom gotovo zaboravljeni problem ratifikacije SSP-a: da je, naime, ulazak Hrvatske u EU do kraja ovoga desetljeća uvjetovan nužnošću ratifikacije SSP-a u svim članicama EU. Iako ga je ratificirala većina članica, njih 13, nastavak procesa blokirale su Velika Britanija i Nizozemska, ultimativno odbijajući ratificirati SSP, jer konstatiraju da Hrvatska, ne izručujući Gotovinu, odbija surađivati s Haškim sudom, čime ne ispunjava međunarodne obveze. SSP, osim toga, nije ratificirala ni Italija, koja svoje otezanje nije službeno objasnila, ali se pretpostavlja kako je riječ o pritisku na Hrvatsku da popusti oko svojega kontroverznog proglašenja ekološko-ribolovne zone u Jadranu.

Maček demantira Sanadera

Podsjetimo: naš je list još u rujnu prošle godine dijagnosticirao kako će izostanak ratifikacije SSP-a spriječiti ulazak Hrvatske u EU do kraja desetljeća, unatoč tome što svaka hrvatska vlada tvrdi da će taj strateški posao dovršiti već 2007. Dokaz za to da u proteklih pet mjeseci nije napravljen nikakav suvisao pomak kako bi se problem riješio, pribavili smo (i) jučer, pokušavajući doznati što vlast poduzima kako bi riješila 'slučaj Gotovina', ili barem tri preostale članice EU uvjerila da bi bilo opravdano odmrznuti inače rutinski posao ratifikacije SSP-a. Sve to tim više jer je premijer Sanader, pokušavajući amortizirati Prodijevo isticanje važnosti ratifikacije SSP-a, novinarima kazao kako je »već poduzeta politička akcija prema onim zemljama koje još nisu ratificirale SSP«.

To, međutim, nije točno. »Poduzimaju se uobičajene diplomatske aktivnosti«, odgovorio nam je jučer glasnogovornik Vlade Ratko Maček kada smo ga upitali o kakvoj je političkoj akciji riječ. Prema njegovim riječima, »bilo bi sjajno da i preostale tri zemlje ratificiraju SSP, ali ako se to i ne dogodi, mogu samo ponoviti da premijer Sanader očekuje kako to neće biti nužno da Hrvatska u najavljeno vrijeme dobije pozitivan odgovor Europske komisije«. Maček je naglasio kako je Vlada »u tom pogledu vrlo optimistična, jer je nova Vlada u Europi prepoznata kao partner«.

Sada kao da je sve na EU

Da nije bilo nikakve naročite »političke akcije«, potvrdio nam je jučer i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić.

S obzirom na to da su dosadašnji učinci vladina optimizma dobro poznati, pokušali smo doznati što Vlada poduzima kako bi učinila nešto konkretno te riješila 'slučaj Gotovina'. »Ne znam. Pitajte nadležne«, odgovorio nam je pomoćnik ministrice pravosuđa za suradnju s Haškim sudom Jakša Muljačić.

Ministarstvo unutarnjih poslova – koje bi se u ovom slučaju moglo smatrati nadležnim – uopće ne odgovara na novinarska pitanja, jer više nema glasnogovornika. »Nazovite vladin Ured za odnose s javnošću«, kazali su u policijskom glasnogovorništvu. U vladinu Uredu za odnose s javnošću, pak, kažu kako za odgovor treba pitati glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka. Time je krug zatvoren, pa sada kao da je sve na EU, od kojeg Vlada očekuje razumijevanje i uvažavanje njezinog velikog optimizma.

Ni u EU nema suglasja oko Hrvatske

Istini za volju, valja naglasiti kako je očito da ni u EU nema suglasja oko toga treba li potpuna ratifikacija SSP-a biti uvjet da se Hrvatskoj omogući nastavak puta u EU – to nam je jučer priznao i inozemni diplomatski izvor blizak Europskoj komisiji. Sam Romano Prodi, podsjetimo, tijekom prošlogodišnjega susreta s premijerom Račanom dao je naslutiti kako 'slučaj Gotovina' ne bi morao biti presudan za odnos EU prema Hrvatskoj – tvrdnja neizravno oprečna onoj koju je izrekao u ponedjeljak. Istodobno, dio zastupnika u Europskom parlamentu drže da nejedinstvo država članica oko ratifikacije SSP-a svjedoči o dvostrukim standardima unutar EU. »Hrvatska se mora potruditi da dokaže kako je učinila sve da riješi 'slučaj Gotovina', a tada će, čak ako general i ne bude izručen Haagu, biti lakše uvjeriti partnere u EU da ratificiraju SSP i nastave proces priključenja Hrvatske«, ustvrdio je jučer hrvatski diplomatski izvor iz Bruxellesa.

Boris PAVELIĆ