Večernji list: 14. 01. 2004.

EU – HRVATSKA: LONDON - HRVATSKA MORA UDOBROVOLJITI HAAŠKU TUŽITELJICU CARLU DEL PONTE

Ratifkacija sporazuma i dalje pod suspenzijom

Pozitivno mišljenje prvi put uvjetovano potvrđivanjem SSP-a Britanije i Nizozemske

Je li najnovija poruka iz sjedišta Europske komisije signal da bi se Hrvatska još mogla načekati dok ne dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU? Izjava šefa Europske komisije Romana Prodija, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Sanaderom, imala je efekt hladnog tuša. Prvi put nakon dvije godine, koliko otprilike traje proces potvrđivanja hrvatskog sporazuma s EU u parlamentima zemalja članica, davanje pozitivnog mišljenja na hrvatsku kandidaturu uvjetovano je time da ratifikaciju prije toga obave i Velika Britanija i Nizozemska. A britanska vlada i dalje drži ratifikaciju Sporazuma EU i Hrvatske "pod suspenzijom", potvrdili su nam u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Čeka se znak iz Haaga

- Ratifikacija je još pod suspenzijom - izjavila je za Večernji list glasnogovornica Ministarstva Nicole Veash. - Proces ratifikacije bit će obnovljen samo onda kad budemo imali jasan znak iz Haaškog suda da Hrvatska surađuje u cijelosti. Britanska vlada uzet će u slučaju ratifikacije kao vodilju stav ICTY-ja - jasna je glasnogovornica. - Najjasniji signal koji nova vlada u Hrvatskoj može uputiti jest da ozbiljno pokuša locirati i privesti Gotovinu. Sve dosad u hrvatskim je političkim krugovima prevladavalo uvjerenje, temeljeno na signalima iz Bruxellesa i nekih drugih europskih centara, da blokada ratifikacije u tim dvjema državama neće biti preprekom za objavu pozitivnog odgovora.

Dvojako tumačenje poruke

U krugovima ovdašnjih političkih analitičara čuje se, međutim, kako Prodijeva najnovija poruka ne bi smjela biti iznenađujuća. Pojedini su europski diplomati još u studenome prošle godine poručivali da bi postupak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju morao biti u britanskom parlamentu dovršen do kraja prošle godine, kako bi procedura izdavanja mišljenja Europske komisije mogla biti obavljena u proljeće 2004. godine. Bivši ministar europskih integracija Neven Mimica međutim i dalje je uvjeren kako bijeg Gotovine ne može biti razlogom da se Hrvatska zaustavi na putu prema EU. Možda bi, kaže, težište diplomatskih napora trebalo s Bruxellesa premjestiti na London. Prodijevu poruku Sanaderu, po kojoj je objava mišljenja povezana s ratifikacijom SSP-a, analitičari tumače na dva načina. Preko leđa Hrvatske, smatra se, prelamaju se neki aktualni unutareuropski odnosi, vezani uz odnos snaga u proširenoj Europi. Drugo je tumačenje da je Bruxelles uvijeno rekao da će se nakon riječi pričekati i na djela nove hrvatske vlade.

Dena Knežević, Željko Toth