Vjesnik: 14. 01. 2004.

Karadžić, Mladić, Krajišnik, Plavšić i Milošević isplanirali napad na Bijeljinu 1992.

Beogradski novinar Nenad Zafirović opisao je utjecaj koji je Milošević imao na vodstvo bosanskih Srba, od čestih posjeta Beogradu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Momčila Krajišnika do »potpune kontrole« koju je optuženi imao nad izaslanstvom s Pala na mirovnim pregovorima/ Šarinić svjedoči 21. siječnja

HAAG/ZAGREB, 13. siječnja - Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom nastavljeno je u utorak svjedočenjem beogradskog novinara Nenada Zafirovića.

Svjedok Zafirović, koji je početkom devedesetih bio novinar beogradskog Radija B92 i Glasa Amerike, opisao je utjecaj koji je Milošević imao na vodstvo bosanskih Srba, od čestih posjeta Beogradu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Momčila Krajišnika do »potpune kontrole« koju je optuženi imao nad izaslanstvom s Pala na mirovnim pregovorima.

»Sve je ovisilo o njemu«, rekao je Zafirović o pregovorima u Ženevi 1993. s kojih je izvještavao.

Zafirović je govorio i o izvještavanju sa sjednice skupštine Republike Srpske u svibnju 1993. na kojoj je govorio Milošević tražeći prihvaćanje Vance-Owenova mirovnog plana za BiH.

U sudnici je emitirana snimka dijela njegova govora sa zatvorene sjednice skupštine RS-a u kojem uvjerava zastupnike da prihvate plan jer on jamči »45 posto rezerviranih krajeva koji će se ukrupnjavati, a na njima srpska vlast stabilizirati«.

»Konstatirali smo u Ženevi da nema konfederacije u svijetu koja ima manje ovlasti nego što ih ima BiH«, rekao je Milošević dodajući da središnja vlast »neće imati nijednog uniformiranog čovjeka ili administrativno tijelo«.

»Nemoguće je da mi budemo izigrani ili da srpski interesi budu dovedeni u pitanje«, rekao je Milošević na snimci koju je tada emitirao B92.

»Taj smo materijal pustili jer optuženi govori mi, a ne vi u RS-u, što je odudaralo od službenog stajališta da Srbija nije u ratu. To je dokaz njegove umiješanosti u događaje u BiH«, rekao je svjedok. Zafirović je svjedočio i o napadu arkanovaca na Bijeljinu, o kojem je izvještavao te o povezanosti Službe državne sigurnosti Srbije sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i drugim paravojnim vođama.

U protuispitivanju je potvrdio navod svog izvješća da su »Karadžić, Mladić, Krajišnik i Plavšić zajedno s Miloševićem isplanirali napad na Bijeljinu u travnju 1992.«.

Također je potvrdio svoj napis u tjedniku Vreme da se »Momčilo Krajišnik s tadašnjim šefom diplomacije BiH Harisom Silajdžićem dogovarao o prodaji određenih dijelova BiH«, što su mu, kako je rekao, potvrdili dužnosnici s obiju strana.

Optužba je izvela i svjedoka koji je svoj iskaz u cijelosti dao iza zatvorenih vrata.

Na suđenju Miloševiću kao svjedoci bi se trebali pojaviti i glavni hrvatski pregovarač s pobunjenim Srbima i Beogradom Hrvoje Šarinić, čiji je iskaz predviđen za 21. siječnja, posljednji premijer SFRJ Ante Marković, kojeg optuženi treba dodatno ispitati, i bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić. (Hina)