Slobodna Dalmacija: 14. 01. 2004.

OTVOREN 9. CENTRALNO-ISTOČNI EUROPSKI FORUM ČASOPISA EUROMONEY

Hrvatska će ući u EU 2009., u društvu s Turskom

BEČ - Koliko zemalja iz prvog vala pridruživanja EU-u može do 2010. preuzeti jedinstvenu europsku valutu? Na to pitanje 66,1 posto sudionika 9. centralno-istočnog Europskog foruma, koje je u Beču organizirao časopis Euromoney pod nazivom "Konkurentnost u novoj Europi", odgovorio je da su samo neke zemlje to sposobne, sve po mišljenju 27,7 posto i nijedna 6,2 posto. Većina bankara i drugih financijskih stručnjaka iz 41 zemlje prisutne na ovoj konferenciji ocjenjuju da je uvođenje eura za zemlje istočne i srednje Europe dobro (59 posto), njih 23,6 posto to ocjenjuju lošim, a 17,4 posto je neutralno po tom pitanju. Velika većina 81,4 posto smatra da je ulazak zemalja te regije u EU dobra stvar, 11,6 posto su neutralni, a 6,9 ocjenjuje to lošim.

Koliko će novim članicama trebati vremena za prilagodbu na euro, bilo je pitanje o kojem se raspravljalo u panel diskusiji nekolicine regionalnih ministara financija, nakon što je John Bruton, bivši irski premijer, govorio o uspjehu "keltskog tigra". Irska je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi, a Bruton, jedan od tvoraca irskog uspjeha, istaknuo je da se, među ostalim, to može zahvaliti snazi mlade irske populacije, usvajanju niskih poreza na dugi rok (12,5 posto za sve kompanije), korištenju fondova EU-a, ulaganju u znanje i tehnologiju. I većina istočnoeuropskih zemalja koje računaju na ulazak u EU smanjuju poreze kako bi omogućile rast gospodarstva. Većina ih se bori s fiskalnim deficitom, a da bi uvele euro moraju ispuniti kriterije iz Maastrichta i svesti taj deficit ispod 3 posto. Očekuje se da bi od pet zemalja koje se ove godine pridružuju EU-u, Slovenija i Mađarska mogle ući u eurozonu ne prije 2007. Prema optimističkom scenariju sljedeća bi bila Slovačka 2008., dok se uvođenje eura u Poljskoj i Češkoj ne očekuje prije 2009. godine.

Srpski ministar financija Božidar Đelić kazao je kako njegovu zemlju, za razliku od Irske, muči problem starog pučanstva, a njegova poruka "pravite djecu" i poziv stručnjacima iz inozemstva da se vrate u Srbiju, izazvala je smijeh među sudionicima konferencije koji su tome dodali "make love not war".

Inače, prema procjenama nekih političara iz nekih krugova Euromoneya, Hrvatska bi mogla početkom 2005. godine početi razgovore o pristupu EU-u koje bi završila 2007. i postala članicom 2009. Dakle, ne u drugom valu u društvu s Bugarskom i Rumunjskom, nego vjerojatno u društvu s Turskom.

Ljubica VUKO