Slobodna Dalmacija: 14. 01. 2004.

EU - ista meta...

Šenol SELIMOVIĆ

Prvi hladan tuš glamurozno započetoj vanjskopolitičkoj ofenzivi Ive Sanadera pustio je u ponedjeljak u Bruxellesu Romano Prodi dovevši u vezu objavljivanje mišljenja (avis) o hrvatskoj kandidaturi s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u trima zemljama članicama EU koje to još nisu učinile. Sanader je pokušao ublažiti Prodijevu poruku izjavom da to "nije uvjet za objavu avisa", ali je šef Europske komisije uzvratio kako "mora postojati zajednička politička volja svih članica". Koliko je politička volja EU-država ili Unije u cjelini presudna za (pr)ocjenu aspiranata na članstvo, vrlo je ilustrativno pokazao talijanski parlament u rujnu prošle godine kada je ratificirao čak i makedonski SSP, da bi onaj hrvatski ostao 'u ladici' sve do danas. Sigurno ne zato što službeni Rim misli da je Makedonija više od Hrvatske napredovala u eurointegracijskom procesu. Razlog je, naprotiv, vrlo prozaičan: Italija s Makedonijom nema nikakvih otvorenih pitanja pa joj je otvorila zeleno svjetlo prema EU. S Hrvatskom, pak, Berlusconijeva je vlada zahladila odnose još 2001. godine, nakon afere oko dodjele Zlatne medalje gradu Zadru, a na to se još nalijepilo neriješeno pitanje obeštećenja esula, da bi na kraju hrvatsko proglašenje zaštićenog pojasa na Jadranu došlo kao pokvareni šlag na tortu.

Dakle, odgovor na pitanje zašto Italija na putu u EU potvrđuje makedonski SSP, ali ne i hrvatski - leži upravo u političkoj volji! Takav je odgovor, sada u ime cijele EU, Sanaderu dao i sam Prodi, ali je naš premijer po starom dobrom hrvatskom običaju išao u nadmudrivanje s "europskim patrijarhom" uzvraćajući mu kako on ima "drugačiju procjenu", odnosno da mišljenje Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo neće ovisiti o ratifikaciji SSP-a. Sanader se tako promovirao u svojevrsnog supervisora koji zna bolje što misli Europska komisija čak i od njezina predsjednika Romana Prodija.

A u čemu je, ako ne upravo u političkoj volji, razlog blokade ratifikacije hrvatskog SSP-a u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj? Ove dvije članice EU jasno su poručile da neće odlediti postupak ratifikacije sve dok ne "steknu dojam o punoj suradnji Hrvatske sa Sudom u Haagu" - ma što to značilo.

Nadajmo se da Sanader kao što je kontrirao šefu Europske komisije, neće uvjeravati London kako o ishodu ratifikacije hrvatskoga SSP-a u britanskom parlamentu zna više i od samog Jacka Strawa!?