Slobodna Dalmacija: 14. 01. 2004.

CIJELI NIZ HRVATSKIH VELEPOSLANIKA OVIH SE DANA SPREMA NA POVRATAK KUĆI

Diplomacija na remontu

ZAGREB - Nakon najave šefa hrvatske diplomacije Miomira Žužula kako će i nova vlada politički imenovati svoje veleposlanike, te njegova priznanja da će doći do smjene nekih veleposlanika koje je imenovala bivša vlast zato što ih se "neće tjerati da provode politiku nove vlade s kojom se ne slažu", na Zrinjevcu se manje-više već zna koji veleposlanici trebaju pakirati kovčege za povratak kući.

Novo vodstvo MVP-a neće zasigurno jednim potezom pera zamijeniti sve "nepoželjne" veleposlanike, nego će sačekati do ljeta ili do isteka njihovih ugovornih mandata kako bi odbacilo kritike o revanšizmu.

Naš izvor iz MVP-a tvrdi da nije teško pretpostaviti koji bi se veleposlanici mogli naći na ledu nove vlasti, ali je njihov eventualni odlazak ipak prokomentirao tvrdnjom kako nije riječ ni o kakvom revanšizmu, nego o jednostavnoj logici po kojoj oni odlaze po istome ključu po kojem su i došli na veleposlaničke dužnosti — dakle po političkoj volji aktualne vlasti.

Neki od njih koji su poslani na diplomatske dužnosti nedugo prije smjene vlasti vjerojatno će biti prvi na listi povratnika, a u drugu kategoriju spadaju oni "politički" ambasadori kojima i tako istječu mandati. Tako se, primjerice, očekuje da bi dužnost generalnog konzula u New Yorku trebao napustiti bivši splitski gradonačelnik Slobodan Beroš, dok primjerice novoimenovana veleposlanica Hrvatske u Bugarskoj, potpredsjednica LS-a Andrea Feldman nije ni otputovala u Sofiju iako je bilo predviđeno da dužnost preuzme 1. siječnja. Navodno je to kadrovsko rješenje bivše vlasti sada zamrznuto.

Od politički imenovanih veleposlanika očekuje se povratak Bože Kovačevića iz Moskve, a budući da im istječe mandat, na siguran nastavak diplomatske karijere više neće moći računati ni hrvatski veleposlanici Branko Caratan (Stockholm), Jagoda Vukušić (Oslo), Dražen Vukov-Colić (Beč), Drago Kraljević (Rim), Dino Debeljuh (New Delhi), Ivan Grdešić (Washington), Božidar Gagro (Pariz), Franjo Zenko (Vatikan) te još neki ambasadori u manje atraktivnim destinacijama koji su također politički postavljeni na te dužnosti — primjerice, veleposlanici Aleksandar Milošević (Skoplje), dr. Josip Vrbošić (Sarajevo), Celestin Sardelić (Ljubljana).

Za razliku od ovih "političkih" veleposlanika koji nakon napuštanja svojih dužnosti više vjerojatno neće ostati u službi vanjskih poslova, nego će se vratiti na svoja stara radna mjesta u prosvjeti, zdravstvu, novinarstvu i drugdje, novo vodstvo na Zrinjevcu namjerava povući i dio onih kadrova koji su na veleposlaničke dužnosti otišli s dužnosničkih položaja u MVP-u. Od tih kadrova našli su se na ledu nove vlasti veleposlanica RH u Ateni i bivša tajnica MVP-a Tatjana Kralj-Draganić te trojica bivših pomoćnika ministra Picule koji su tek nepunih godinu na svojim veleposlaničkim dužnostima: Ivan del Vecchio (Izrael), Nebojša Koharović (Poljska) i Nenad Prelog (Irska).

Šenol SELIMOVIĆ

Izgledi Dorice Nikolić

U hrvatskim diplomatskim kuloarima može se čuti da među ozbiljnim kandidatima nove vlasti za veleposlaničke dužnosti, osim bivšeg čelnika DC-a i HDZ-ova koalicijskog partnera Mate Granića, na diplomatsku karijeru računa i Dorica Nikolić, glavna tajnica HSLS-a.