Slobodna Dalmacija: 15. 01. 2004.

UPOZORENJE S FORUMA ČASOPISA EUROMONEY U BEČU

Nove članice EU-a čeka korist, ali i stres

BEČ - Razdoblje prije i poslije ulaska u Europsku uniju bit će vrijeme stvarne provjere koliko su se nove članice pripremile za EU, ocijenio je Willi Hemetsberger, član uprave Bank Austria Creditanstalt, na press-konferenciji održanoj u sklopu Euromoney konferencije u Beču. Osim značajnih prednosti koje donosi članstvo u EU-u, pridružene zemlje bit će suočene s novim izazovima. Na duge staze osjetit će pozitivne efekte u poboljšanju kreditnog rejtinga, privlačenju dugoročnih investicija i stimuliranju stranih investitora.

Hemetsberger ocjenjuje da će gospodarstvo tih zemalja i profiti kompanija rasti mnogo brže nego u ostalim europskim zemljama. No, pristup EU-u može prouzročiti i mnoga iznenađenja na tržištima, posebno financijskim. Nije vrijeme za ružičaste naočale. Visoki zahtjevi u fiskalnoj disciplini i drugim područjima mogu biti stresni i za vlade i građane novih zemalja članica.

U Bank Austria Creditanstalt, koja kao i Splitska banka djeluje u okviru HVB grupe, ocjenjuju i da je izgubljen optimizam pojedinih zemalja koje pristupaju EU-u oko ranog ulaska u Europsku monetarnu uniju. Proračunski deficit tome je glavni razlog, posebice u Mađarskoj i Poljskoj. Hemetsberger smatra i da se američka ekonomija počinje oporavljati, te da će biti lokomotiva globalnog rasta u 2004. U ovoj godini, pak, perspektivna su tržišta Turske i Rusije.

Drugog dana bečke konferencije Euromoneyja, guverneri regionalnih središnjih banaka bavili su se pitanjem eura, odnosno ulaska novih zemalja članica EU-a u eurozonu. Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB, ustvrdio je da uvođenje eura u Hrvatskoj, nakon prijama naše zemlje u članstvo EU-a, neće biti problem zbog visokog stupnja euroizacije. O tome kako će tržište reagirati ovisit će i odluke centralne banke.

Ljubica VUKO

Nastavljen rast dolara

LONDON - Dolar je i u srijedu na svjetskim deviznim tržištima dobivao na vrijednosti u odnosu na euro, ponajviše zbog zabrinutosti u Europi glede klizanja tečaja američke valute nasuprot očitoj ravnodušnosti monetarnih vlasti u Sjedinjenim Državama. Dolar je tako do podneva oslabio oko 0,9 posto prema euru, koji je iznosio 1,2659 dolara.

Čelnik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u utorak je izjavio kako će pad dolara ipak izazvati povećanje inflacije ili odvratiti priljev kapitala koji je potreban za financiranje manjka američke platne bilance. (H)