Vjesnik: 15. 01. 2004.

Proširenje EU završava na Balkanu

Irska će raditi na tome da se što prije postigne kompromis o europskom ustavu, no možda se neće uspjeti izboriti za nj, jer Španjolska i Poljska još ne pokazuju spremnost na popuštanje

BRUXELLES, 14. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Proširenje Europske unije završava s primanjem balkanskih zemalja u EU, čulo se u Europskom parlamenta u Strasbourgu.

Osvrćući se na svečanost proširenja EU-a, zakazanu u Dublinu 1. svibnja, predsjednik Europske komisije Romano Prodi je rekao da će »svečanosti u Dublinu i širom Europe biti simboličan trenutak otvaranja novih horizonata. Ovaj je monumentalni korak kao kad stignete na planinski prijevoj; kad ste već gore pogled vam se mijenja: vidjet ćemo krajnje granice Unije koje će biti kompletirane kad obuhvate sve zemlje zapadnog Balkana«.

Predsjedavajući Europskim vijećem Bertie Ahern istaknuo je privrženost irskog predsjedništva i cijele Europske unije solunskoj agendi za zapadni Balkan, uz obećavanje pune podrške svim demokratskim vladama zemalja regije. Pravi su i hitni europski poslovi: ustav je prva, zapravo najznačajnija tema. »Učinit ćemo sve kako bismo postigli sporazum«, poručio je Ahern eurozastupnicima. »Ukoliko moje konzultacije ukažu na postojanje istinske mogućnosti sporazuma, odmah ću reagirati kako bih iskoristio tu priliku«, veli Ahern. »Novi ustav će pomoći Uniji da igra čvršću i efikasniju ulogu u širem okružju svijeta; s druge strane, zamjetnija odgoda naškoditi će našem kredibilitetu i oslabiti nam pozicije.«

Ahern je pokušao biti realan, ne obećavajući da će posao završiti do kraja lipnja kad prestaje irsko predsjedavanje EU-om. Pogotovo stoga što zemlje »najzaslužnije za umrtvljivanje cijelog procesa«, Španjolska i Poljska, i dalje ne signaliziraju nikakvu spremnost na popuštanje u svojim uvjetovanim zahtjevima zamjene privole za pravičniju većinu u procesu odlučivanja, primjereniju demografiji, za više financijskih povlastica nego što im to objektivno pripada.

Problem Ahernu i Ircima stvorio je i ne htijući Silvio Berlusconi koji je malo od svih svojih (navodnih) dogovora o sadržaju ustava stavio na papir. Glavnina usuglašenoga su usmeni džentlmenski sporazumi Berlusconija s liderima, dogovoreni uglavnom u bilaterali i teškoj privatnosti.

Ustav je prioritet nad prioritetima, ali Ahern dopušta da sporazum, usprkos svim vrstama ohrabrivanja, može »preskočiti« Irce i prijeći u zadatak Nizozemcima u drugoj polovici godine. »Tek trebamo vidjeti je li moguće postići suglasnost za našega mandata«, zaključio je irski premijer.

Lada Stipić Niseteo