Slobodna Dalmacija: 15. 01. 2004.

MINISTAR ŽUŽUL SASTAO SE S NOVINARIMA KOJI PRATE VANJSKU POLITIKU

Poslat ćemo vojnike u Irak

ZAGREB - Ponosan sam i zadovoljan što sam kao dio pobjedničkog tima HDZ-a došao na čelo ove kuće i što će HDZ, koji je na izborima dobio povjerenje hrvatskoga naroda, kroz Vladu i Sabor određivati unutarnju i vanjsku politiku Hrvatske koju će naši diplomati provoditi - kazao je u srijedu, na prvom susretu s urednicima i vanjskopolitičkim novinarima, ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul. Dodao je kako će se smatrati osobno odgovornim ako stranka i Vlada ne budu zadovoljne provođenjem zacrtane vanjske politike koja je odredila pet prioriteta: priključenje zemlje EU-u, NATO-u, izgradnja dobrosusjedskih odnosa, razvijanje gospodarske diplomacije te promjena slike o Hrvatskoj u svijetu.

Žužul je potvrdio da će biti novih političkih imenovanja veleposlanika, ali je istaknuo da će ova vlada svim prijašnjim političkim ambasadorima pružiti mogućnost da po povratku nastave raditi u službi vanjskih poslova kao karijerni diplomati. Oni koji su politički imenovani vjerujem da će se i sami odrediti prema novonastaloj situaciji ili, u protivnom, da će u dogovorenom roku otići s tih mjesta - poručio je novi ministar.

Na novinarsko pitanje hoće li nova Vlada slati hrvatske vojnike u Irak, Žužul je odgovorio: "Naravno da hoće. Ako Hrvatska želi ući u NATO, ne može se ponašati samo kao dobar đak koji želi uživati sve sigurnosne povlastice, a ne preuzimati i obveze u izgradnji međunarodnog sustava sigurnosti".

Osvrnuvši se na izjavu Romana Prodija da će ratifikacija SSP-a biti uvjet pozitivnog mišljenja Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi, Žužul je rekao da to ne bi smio biti uvjet za avis, ali da nitko ne može prisiliti Veliku Britaniju, Italiju i Nizozemsku da na Vijeću EU-a u lipnju glasuju za hrvatski status kandidata ako ni u vlastitim parlamentima nisu još ratificirale SSP.

Š. SELIMOVIĆ