Večernji list: 15. 01. 2004.

Je li Račan primirio nezadovoljnike?

Piše: Željko Krušelj

Doista je poučna "trakavica" oko političke budućnosti Ivice Račana. Na izborima mu je stranka, kako sam govori, postigla solidan rezultat, ali druge okolnosti, na koje navodno nije mogao imati većeg utjecaja, nisu mu išle u prilog.

Sada bi ga neki rado razvlastili i u stranci, ali on na to nije spreman. Vladanje državom, valjda zbog vlastitog karaktera, baš mu i nije išlo od ruke, ili je sam uspio u najširoj javnosti učvrstiti dojam o tome. No, oporbeni je status nešto što puno više odgovara Račanovu načinu vođenja politike, jer ga oslobađa odgovornosti za donošenje brojnih dalekosežnih i nepopularnih odluka. Zato više nitko nema dileme oko činjenice da bivši premijer ni pod koju cijenu neće prepustiti liderski status u SDP-u nekome drugome. Neće ga u tome nimalo smetati ni žestoke optužbe dijela medija da se zbog realizacije tog temeljnog cilja "okružio karijeristima i idolopoklonicima".

Ovih dana postaje i jasno na koji će način Račan sačuvati funkciju predsjednika najveće oporbene stranke. Naime, on je tijekom prosinca i početka siječnja obilazio sva veća regionalna središta, ne bi li, kao istinski demokrat, oslušnuo "kako baza diše". Pritom su novinari zaobilaženi u širokom luku. Prava je istina o toj turneji bila, doduše, nešto drukčija. Smisao se ogledao prvenstveno u tome da se nemali dio nezadovoljnih lokalnih dužnosnika i aktivista "istutnji" pred svojim liderom, a samim tim i očituje prije sazivanja stranačke konvencije. Neki su bili i jako ponosni što su svom lideru "sve rekli" u lice, što se ponajprije odnosi na loše vođenu izbornu kampanju. A Račan je sve to strpljivo slušao. Tamo gdje je očekivao veću gužvu vodio je sa sobom i bliske suradnike koji u toj regiji imaju najveći stranački kredibilitet. Oni su, pak, mahom ponavljali da sadašnji predsjednik i nadalje ostaje najbolje rješenje za novi uzlet SDP-a.

Ostaje, međutim, pitanje kako je Račan ipak bez prevelike gužve, a pogotovo bez javnih lomova, privolio svoje potencijalne konkurente da se ne suprotstavljaju njegovom tko-zna-kojem novom mandatu? Tu se, nema dvojbe, opet pokazao velemajstorom vođenja politike iza kulisa.

Nije riječ samo o prokušanoj metodi da pusti pretendente da javno iskažu svoje ambicije i međusobno se sukobe, da bi naposljetku upravo on mogao arbitrirati i svima dijeliti packe. Ovaj je put otišao i korak dalje, odašiljajući na tim zatvorenim konzultacijama poruku koja mora barem djelomično zadovoljiti ambicioznije esdepeovce. Izjavljivao je, naime, da će kao predsjednik ovo oporbeno razdoblje iskoristiti da bi u cijelosti konsolidirao stranku, i organizacijski i kadrovski i programski, kako bi se ona već u idućem izbornom ciklusu vratila na vlast.

U tom slučaju, a tu je i prava poanta u toj priči, Račan sebe "ne bi vidio" u izvršnoj vlasti. Vjerojatno bi ostao u stranci, a posredno se može zaključiti da bi ga pretpostavljeni izborni uspjeh SDP-a nametnuo kao kandidata za Predsjedničke dvore ili kao kao prvog čovjeka Sabora. Drugim riječima, stranačke dužnosnike poput Milana Bandića, Željke Antunović ili Davorka Vidovića, kao i nekoliko mlađih koji tek čekaju pravu priliku, gurnuo bi u Vladu, što bi zadovoljilo njihove političke prohtjeve.

Takvo razmišljanje Ivice Račana ima racionalnog opravdanja, koliko god je do njega došao iz motiva stranačkog samoodržanja. U protekle se četiri godine pokazalo da se SDP-om nitko nije ozbiljnije bavio. Tako se stranka do izbora suočila i sa svojevrsnim unutarnjim urušavanjem, što danas traži iznimno mnogo truda da bi se trendovi počeli mijenjati.

Koliko će Hrvatska demokratska zajednica uspješno voditi državnu politiku, Socijaldemokratskoj partiji će toliko biti teže.

Na sve se to nadovezala i ambicija Hrvatske narodne stranke da preuzme "štafernu palicu" na ljevici, što će za SDP biti poseban izazov. Možda Ivica Račan nije u potpunosti ni svjestan što ga kao lidera zapravo očekuje.