Vjesnik: 16. 01. 2004.

Karte na stolu

BRUNO LOPANDIĆ

Sama činjenica da je dogovoren susret dvojice ministara vanjskih poslova Miomira Žužula i Dimitrija Rupela predstavlja hvalevrijedan čin. Naravno, da je situacija normalna, to ne bi trebalo baš tako jako hvaliti. No, nije. Dvije susjedne zemlje otkako su izborile neovisnost žive čudan suživot - u mnogim pitanjima Hrvatska i Slovenija jedna drugu hvale i međusobno se podržavaju, a istodobno, već punih 13 godina vode nesmiljen politički i diplomatski rat zbog naslijeđenih otvorenih pitanja.

Političke elite obiju strana izmijenile su već desetke pograničnih dvoraca i ostalih lokacija, ali pregovaralo se na Bledu, u Mokricama ili Bežancu, rezultati su uvijek bili poražavajući.

Hrvatska i Slovenija u posljednje su dvije godine dodatno zaoštrile odnose. Nakon što se jedva smirila »spontana bitka ribara« u Piranskom zaljevu, rat je nastavljen beskonačnom izmjenom diplomatskih nota, povlačenjem veleposlanika...

Žužul i Rupel oprezno i opravdano najavljuju da od prvoga susreta pod zrinjevačkim platanama ne treba očekivati previše; riječ je o sastanku upoznavanja i početnog stavljanja karata na stol. Ipak, nakon sastanka moglo bi biti jasno hoće li se i na kojim temeljima nastaviti pregovarati - hrvatska strana ne prihvaća kao polazište neuspio, ali u slovenskim očima valjani tek parafirani sporazum Račan-Drnovšek.

U svakom slučaju, vođe dvaju malih naroda sa svojima malim državama na granici Europske unije započinju novi krug pregovora unutar kojih bi se trebalo riješiti pitanje granice unutar jednog zaljeva od nekoliko četvornih kilometara, pitanje vraćanja otuđenog privatnog vlasništva štedišama Ljubljanske banke i smiješnog obitavanja slovenskih vojnika na granici s Hrvatskom kod Svete Gere.

Probuđenu savjest dviju strana koje smatraju da bi uistinu bilo dobro kada bi se ti problemi ovaj put napokon i riješili, pozdravila je i Europska unija koja je do unatrag dvije godine teško pronalazila Piranski zaljev na zemljovidu. Danas je rješavanje tog pitanja, na novoj granici EU-a, izuzetno važno. Toliko važno da je i sam predsjednik Europske komisije »ozbiljno poručio Sloveniji i Hrvatskoj da se drže principa«. Ti principi tiču se zajedničkog dogovaranja, temeljnog modela europskog funkcioniranja. Dakle, sve ono što nisu svladali ni slovenski ni hrvatski političari.