Slobodna Dalmacija: 16. 01. 2004.

STATE DEPARTMENT ZAHTIJEVA DA SE OBUSTAVI REMONT BRODA LIBIJSKE RATNE MORNARICE U TROGIRSKOM BRODOGRADILIŠTU

Amerika pritišće Hrvatsku zbog poslova s Libijom

ZAGREB - Američki veleposlanik Ralph Frank aktualizirao je prigodom ovotjednog posjeta predsjedniku Stjepanu Mesiću godinu i pol dana staro pitanje obnove broda libijske trgovačke mornarice u trogirskom brodogradilištu. Prema informacijama iz Ureda predsjednika, Frank je prenio zahtjeve State Departmenta da Hrvatska obustavi taj posao sve dok se libijski predsjednik Moamer Gadafi ne izjasni o poštovanju međunarodnih obveza o kontroli nuklearnog oružja.

Radi se o obnovi starog broda libijske trgovačke mornarice, koji doduše plovi pod zastavom ratne mornarice. Riječ je o brodu istraživaču, blizancu starog broda "Vranjic" Jugoslavenske ratne mornarice, koji je izgrađen u hrvatskom brodogradilištu. Prema dostupnim informacijama, brod je u prilično lošem stanju i nije nikakva prijetnja u vojnom smislu, a taj posao trebao bi biti tek prethodnica većem broju brodova libijske mornarice koji bi trebali obaviti remont u hrvatskim brodogradilištima. U ovom trenutku na remontu su još dva libijska broda, koja vjerojatno nisu u tolikoj mjeri sporna jer ne plove pod zastavom libijske ratne mornarice.

Taj slučaj libijskoga trgovačkog broda vuče se već godinu i pol dana i SAD je nekoliko puta intervenirao na Pantovčaku i Markovu trgu da se taj posao obustavi. Bilo je to u vrijeme kad je Amerika svrstavala Libiju u zemlje koje podupiru međunarodni terorizam i stoga je postojala mogućnost da se bilo kakva suradnja Hrvatske i Libije loše odrazi na odnose s Washingtonom.

Hrvatska je nekoliko puta tražila da se razvrgnuti poslovi s Libijom na američko inzistiranje nadomjeste kompenzacijskim poslovima sa SAD-om, na što Amerika nikako nije pristajala. Hrvatska je na sličan način izgubila nekoliko unosnih poslova s drugim državama, poput Irana, a šteta se procjenjuje na čak 700 milijuna dolara.

Međutim, paradoksalno je da Sjedinjene Države još uvijek pritišću Hrvatsku zbog poslova s Libijom u situaciji kad američka administracija hvali Gadafija zbog kooperativnosti i otvorenosti međunarodnim inspekcijama. Ukinute su čak i sankcije UN-a nakon što je Libija platila odštetu obiteljima žrtava palog zrakoplova u Lockerbieju, što bi trebalo ukloniti i formalne prepreke za sklapanje poslova. Taj američki pritisak utoliko je paradoksalan kad se ima na umu činjenica da su Sjedinjene Države poslovale s Libijom tijekom svih onih godina dok su Gadafija optuživale za terorizam. Desetak tisuća američkih inženjera radilo je na libijskim naftnim poljima, ulazeći u Libiju uz pomoć neameričkih putovnica, posebnim čarter-linijama s Malte.

Unatoč svemu tome, američki pritisak na Hrvatsku i dalje se nastavlja, zbog čega bi ove godine mogao doći u pitanje i najavljeni posjet Gadafija Hrvatskoj, kao i neki drugi poslovi s Libijom. Imajući u vidu bliskost Sanaderove administracije SAD-u, a istodobno prijateljski odnos Mesića i Gadafija, veliko je pitanje za koju će se politiku Hrvatska odlučiti. Hoće li poslušati Ameriku ili nastaviti s političkim, te još više gospodarskim prodorom u Libiju.

Tomislav KLAUŠKI