Vjesnik: 17. 01. 2004.

Sve zemlje EU bit će protiv kandidature ako Hrvatska ne ispuni političke kriterije

Diplomatski izvori kazali su nam da su bili izuzetno zadovoljni razgovorima s hrvatskim šefom diplomacije: »Nakon svega što smo čuli, nemamo nikakva razloga sumnjati da će nakon obećavajućih najava hrvatske vlade, uslijediti i konkretni potezi«

ZAGREB, 16. siječnja - »Svi znaju da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju političko, a ne pravno pitanje. Ako Velika Britanija i Nizozemska ne ratificiraju Sporazum zbog političkih razloga, onda je jasno da se ne može očekivati pozitivna ocjena Europske unije o hrvatskoj kandidaturi za punopravno članstvo u EU«, rekao je u petak Vjesniku diplomatski izvor iz Europske unije.

Veleposlanici svih zemalja EU-a održali su u petak radni ručak na kojem se razgovaralo o perspektivama Hrvatske u Europskoj uniji. Na taj ručak bio je pozvan i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Diplomatski izvori su nam kazali da su bili izuzetno zadovoljni razgovorima s hrvatskim šefom diplomacije. »Nakon svega što smo čuli, nemamo nikakva razloga sumnjati da će nakon obećavajućih najava hrvatske vlade, uslijediti i konkretni potezi«, izjavio je Vjesnikov diplomatski izvor.

Kazao je kako su svi veleposlanici EU-a uvjereni da će, kada u Hrvatsku dođu nove optužnice, »Vlada surađivati 200 posto«. Nije, međutim, znao reći hoće li takav scenarij bez pomaka u »slučaju Gotovina« biti dovoljan da Velika Britanija pokrene proces ratifikacije. Veleposlanici smatraju da novoj vladi treba dati vremena da se nađe i da riješi to osjetljivo pitanje.

Izvori iz EU-a smatraju da nije dobro isticati samo Veliku Britaniju i Nizozemsku, jer će i ostale zemlje EU-a, ako hrvatska vlast ne napravi dovoljno u pitanju ispunjavanja političkih kriterija, također biti protiv hrvatske kandidature za EU. »Kada je riječ o suradnji s Haaškim sudom, sve zemlje EU-a slušat će što glavna tužiteljica Carla del Ponte ima za reći o razini hrvatske suradnje«, rekao je Vjesnikov izvor. Dodao je da Romano Prodi, predsjednik Europske komisije, smatra da nema smisla proslijediti avis Europskom vijeću bez potrebne političke volje zemalja članica.

Diplomatski izvori smatraju da je najbolji put za sređivanje »slučaja Gotovina« pokretanje policijskih akcija traženja haaškog bjegunca i stalna komunikacija s drugim zemljama EU-a te Haaškim sudom.

EU je bio izrazito nezadovoljan razinom suradnje bivše vlade s Haaškim sudom. »Mi nismo nikad mogli svoje vlade izvijestiti da Hrvatska uopće traži Gotovinu. Oni materijali koji su slani u Haag za vrijeme Račanove vlade, bili su smiješni«, kazao nam je diplomatski izvor.

Veleposlanici zemalja EU-a su, kako su rekli Vjesniku, zabrinuti što je nova vlast s mjesta ravnatelja policije uklonila sposobnog profesionalca Ranka Ostojića, a brine ih i vraćanje obavještajne službe u strukturu Ministarstva unutarnjih poslova.

Europska unija će, naglasili su Vjesnikovi diplomatski izvori, »dati mira« novoj vladi još neko vrijeme, jer, kako su rekli, imaju osjećaj da će se najavljene reforme i potezi ovaj put provesti u djelo.

Bruno Lopandić