Slobodna Dalmacija: 17. 01. 2004.

POLITIČKA RECIKLAŽA MANJINA I UPOTREBNA VRIJEDNOST “IZDAJE HRVATSKE” ZA EUROPU

Kinder-Sanader

Sanader je tuđmanovskoj megalomaniji hrvatske superiornosti dao humanije lice za Europu. Njegov politički početak je zato samo povratak na izgubljeni 3. siječnja 2000., na prazninu smrti Tuđmana, fantazmatsko obećanje koje se po definiciji nikada ne ispunjava i čiji će posljednji grobar biti upravo Sanader. Jer tajna kinder-jajeta je izdaja same stvari, a izdati HDZ uvjet je napretka Hrvatske

Piše: Borislav MIKULIĆ

Nakon četverogodišnje apstinencije od politike Hrvatska je sa Sanaderom pala u pravo sladostrašće. Putanja vladavine nadčovjeka u ancugu s izbornih plakata, bivšeg trgovca kinder-jajima koga prate stare HDZ-afere s novcem i nove s nečasnim kadroviranjem, kratka je, ali blještava: nakon što je istjerao konkurente iz vrha partije i proizveo dojam “detuđmanizacije HDZ-a”, premda je to nemoguće kao i dealkoholizacija piva, zdušno je prešao na deračanizaciju javne sfere reciklirajući sve zapostavljene resurse - manjine, penzionere, slučaj Gotovine, cijenu kruha, odnos s Vatikanom, pa i “bolju suradnju” s predsjednikom države. Osvojio je čak i Vesnu Pusić. Tajna je u tajni kinder-jajeta, igračke čija je funkcija da slatkoćom kompenzira obećanje onog “višeg” od same čokolade. To je Sanaderovo hrvatstvo, banalna praznina u središtu hrvatske političke svijesti. Brzi Sanaderov uspjeh ne leži u novim realijama nego u zadovoljenju očekivanja javnosti frustrirane upravo onim što najmanje želi - stranačkom demokracijom. Hoćemo političku figuru!

Indijansko pleme

O tome dovoljno govori Sanaderovo poklonstvo Istri, čiji je lokalni politički papa odmah nakon izbora ekshibicionistički i djetinjasto prijetio referendumom o autonomiji. Tako je anticentralistička, regionalna i deklarativno proeuropska politika IDS-a, napose zalaganje za civilno-društvene vrijednosti poput ravnopravne kohabitacije većine i manjina, nestala u političkoj histeriji dokazano koruptnog Jakovčića, zbog kojega najjača istarska stranka nije postala više od regionalnog slučaja modela vladanja oličenog u HDZ-u. Zato Sanaderov poklon za tu Canossu nije ni morao biti veći od predmeta njegova bivšeg biznisa: kinder-surprise.

Obratiti se iz Umaga na školski uštogljenom talijanskom manjini koja je navikla na izdašna politička i kulturna “narodnosna” prava u socijalističkoj Jugoslaviji, i to s nekoliko političarskih frazetina o manjinama kao “ricchezzi”, ne znači ništa više nego medijski napuhivati banalnu gestu političke korektnosti koja tu osviještenu i dobro tetošenu manjinu reducira na indijansko pleme. No, s obzirom na desetogodišnje napetosti između metropole i provincije, korištenje jezika “manjinca” znači simbolično zakapanje sjekira stare politike prema regijama da bi se postigao isti cilj: višak vrijednosti manjinskog za igre s većim.

U Umagu je osim saborskog predstavnika talijanske manjine, Furia Radina, u pratnji premijera bio i polumamurni župan Jakovčić, do jučer zakleti neprijatelj “bahatosti i bezobrazluka HDZ-a”. Ako je svita od lokalnih čelnika svugdje u svijetu normalna i obvezna, u Hrvatskoj nije. Sjetimo li se da su i predsjednik države Mesić i zakoni ove države doživjeli privatno i službeno poniženje od Sanaderovih supartijaca, bivšega zadarskoga gradonačelnika Kalmete i župana Prtenjače, profit Ive Pokretača i Pomiritelja Hrvata je upravo spektakularan. Posao s Brijunima može početi, a dvojezičnosti će biti i tamo gdje nema dovoljno Talijana: i hrvatska djeca uče iz talijanskih iredentističkih udžbenika.

Mirakulozno srboljublje

No Sanaderova istarska politika značajna je još više po tome što sadrži ključ za razumijevanje spektakularnog i mirakuloznog srboljublja koje je pompozno razglašeno na pravoslavni Badnjak. Odlaskom u Istru, nakon što je s manjinskom koalicijom razbio IDS-ovo podgrijavanje neprijateljskog raspoloženja za još jednu pobunjenu hrvatsku krajinu, Sanader je samo još jednom pokazao višestruko dno lonca stare politike Tuđmanova HDZ-a prema hrvatskim manjinama, Srbima napose, kojih je bilo “previše” i faktički i ustavno.

Najprije je programskim i ponižavajućim dezinteresom za manjine i njihovim agresivnim potiskivanjem iz reprezentacijske sfere Hrvatske 1990. poništen sav politički, civilizacijski i kulturološki efekt antifašističkog nasljeđa federativne i socijalističke republike Hrvatske: odricanje od ustaškog holokausta nad Židovima, Srbima i Romima, priznanje konstitutivne uloge Srba u modernoj hrvatskoj povijesti i udjela Talijana u narodnooslobodilačkoj borbi. Preko manjina destruirana je vlastita hrvatska prošlost.

Uza sve to, politički predstavnici manjina korišteni su radi rušenja većih političkih protivnika: kao što je to danas “prirodno” izrasli IDS u Istri, onda je to bio “prirodno” reformirani SDP iz SKH. Današnja koalicija HDZ-a sa SDSS-om Pupovca i Stanimirovića reminiscencija je na stare koalicijske igre HDZ-a s Raškovićevim SDS-om prije početka samog rata, kad je sam Pupovac s indignacijom odbijao ulogu profesionalnog Srbina i paradnog “Pribićevića”, a kulturnu autonomiju kritizirao kao “getoizaciju Srba”. Ta davnašnja koaliranja navodno nespojivih partnera možda su izblijedjela iz javnog sjećanja, ali ona sad zauzvrat izniču u aktualnome mutežu kao istina prošlosti: maskenbal koalicije “građanskih stranaka” na grobu političke kulture tolerancije i zajedništva ovdašnjih naroda, utemeljene u NOB-u.

Egzotični kršćani

Zato Sanaderov današnji odlazak u Istru ima dvojak učinak: on podsjeća na istinu da Tuđman nije išao u Knin 1990. i ujedno je tuđmanska surprise-politika za razbijanje većih političkih tikava poput HSS-a.

Otud je Sanaderovo razvikano “Hristos se rodi” isti cinizam paradiranja jezikom manjinca, kao i u Istri, bez velikog (ako ikakvog) značaja za stvarnog manjinca. Treba reći “Hristos se rodi” na ulici pa vidjeti na sebi realne odjeke te “estetike” uživljavanja u drugog!