Vjesnik: 18. 01. 2004.

Joško Morić gotovo deset sati svjedočio u Selskoj

Upitan jesu li pitanja koja su mu upućivali haški istražitelji bila isključivo »policijska«, Morić je za »Vjesnik« izjavio: »Imam dojam da sam im više poslužio kao svjedok vremena, kao čovjek koji je u to doba obavljao značajnu dužnost«

ZAGREB, 17. siječnja – Joško Morić završio je svoje svjedočenje pred haškim istražiteljima u subotu u 19 i 14 minuta. Bilo je to točno devet stati i 45 minuta nakon što je razgovor počeo. Čitavo to vrijeme bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova odgovarao je na pitanje dvojice istražitelja s nedvojbenim policijskim stažom o okolnostima koje su u Hrvatskoj vladale od 1993. do 1995. godine Nakon razgovora Morić je Vjesniku rekao, da njemu kao svjedoku to razdoblje nije bilo najavljeno, pa su onda i neka pitanja prelazila taj vremenski okvir. Na upit jesu li pitanja koja su mu upućivali haški istražitelji bila isključivo »policijska«, Morić je rekao: »Imam dojam da sam im više poslužio kao svjedok vremena, kao čovjek koji je u to doba obavljao značajnu dužnost. Naravno, oni su čitavo vrijeme razgovora vodili računa o tome da sam bio ne samo za to usko razdoblje, već i kasnije, zamjenikom nekoliko ministara unutarnjih poslova. I toga protokola su se držali, čak i onda kad su neka pitanja iskakala iz tog konteksta. No, nakon mojih odgovora žurno su se vraćali na činjenicu da razgovaraju s visokim hrvatskim dužnosnikom«, rekao je Morić.

Kako je došlo do toga da se jedno svjedočenje daje u dane vikenda? Joško Morić je objasnio da su istražitelji u pripremi ponudili dva termina, a on se odlučio za ovaj vikend. No, kako sam kaže, bio je spreman svjedočiti u bilo koje vrijeme i bilo gdje. »Slažem se s uvjerenjem da su odnosi s Haagom pravno pitanje, a moja uloga svjedoka je dio toga konteksta. Smatram da se i disciplinom u odnosu na istražitelje može pokazati kako Hrvatska spremno surađuje s Haaškim tribunalom. Nadalje, rukovodio sam se i osobnom radoznalošću, želeći vidjeti kako taj mehanizam funkcionira«, rekao je Morić Vjesniku u subotu navečer.

Na pitanje zašto je na razgovor došao sam i zašto nema veću torbu s dokumentima, odgovorio je: »Ja sam samo svjedok i mogu govoriti isključivo o onome što sam osobno vidio i doživio, a što bi eventualno moglo zanimati haaške istražitelje. Za to mi nisu potrebni nikakvi dokumenti osim znanja o međunarodnim i nacionalnim pravnim formama u okviru kojih jedino mogu dati svoj iskaz.«

Joška Morića ispitivala su dvojica istražitelja, od kojih je jedan bivši visoki britanski policajac. Razgovor se vodio na engleskom jeziku. Zanimljiva je njegova opaska da je posredstvom Ureda za odnose s Haagom tražio mogućnost da neki hrvatski državni predstavnik prisustvuje razgovoru. Odgovoreno mu je negativno, pa je Morić u Selsku došao sam, čak i bez odvjetnika. Na pitanje, zašto je tako postupio, uzvratio je: »Odvjetnik je branitelj, a ja se nemam od čega braniti. Mogao sam kao čovjek i građanin Morić samo obavijestiti dvojicu istražitelja o onome što znam«.

Joško Morić u subotu je svjedočio kao četvrti sa liste svjedoka, koji će ovih dana biti saslušani u Zagrebu. Njegovo svjedočenje završilo je u subotu navečer, i prema iskazu dvojice istražitelja, njegovo se ispitivanje neće nastavljati. Od njegovih prethodnika dvojica su iskaz davala u dvodnevnom saslušanju, a samo je jedan do sad svoje svjedočenje završio u jednom danu.

Vlado Rajić