Novi list: 19. 01. 2004.

Hebrang kontra Sanadera

Piše: Jelena Lovrić

Što Sanader napravi, to Hebrang poruši. Predsjednik Vlade drumom, potpredsjednik šumom. Premijer fura civiliziranost, toleranciju, uljuđenost, demokratsku otvorenost; prvi mu suradnik sve suprotno. Sanader se trudi predstaviti kao kreator jedne nove, modernije i drugačije Hrvatske, Hebrang vuče unazad, u isključivost i ostracizam Tuđmanova vremena. Potezima koje je poduzeo otkako se uselio u Banske dvore, Doktor (novi Doktor) pokazuje se kao žestoka kontra svome šefu.

Za razliku od premijera, koji tvrdi da njegovoj vlasti trebaju svi sposobni, vrijedni i čestiti ljudi, bez obzira na politička uvjerenja i stranačku pripadnost, Hebrang je objavio da povjereno mu zdravstvo mogu voditi samo oni koji su spremni provoditi program HDZ-a. Nije ni ugrijao ministarsku stolicu, a već je proveo veliku čistku po zdravstvenim ustanovama. Vlada je smijenila članove upravnih vijeća većine bolnica u državnom vlasništvu, očekuje se da je sljedeći korak rušenje ravnatelja. Već je zatražio i ostavku direktorice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali ona mu odbija udovoljiti jer, tvrdi, nije kriva za neosnovano joj pripisane greške.

Nije tajna da bi u mnogim područjima, pa i u zdravstvu, trebala raditi velika metla. Da mnoge stvari ne štimaju i da je zemlji potrebno veliko spremanje. Nitko ne dovodi u pitanje ni pravo nove vlasti da se okruži ljudima s kojima smatra da će uspjeti realizirati svoju politiku. Ali bilo bi lijepo i dobro napraviti to na ljudski način. Kao sastavni dio normalne, demokratske smjene na čelu države. Hebrang to provodi brutalno, kao da se osvećuje, uz neprihvatljiva i sasvim nepotrebna ponižavanja. »Nisam iznenađen time što sam smijenjen, ali me razočarao način na koji je to izveo. Prevario me je, fabricirao je podatke. Tako se ne postupa ni u manje civiliziranim zemljama«, rekao je jedan od ekspresno smijenjenih liječnika na ministrovu adresu. Umjesto sređivanja, Hebrang je u tren oka zdravstvo doveo do situacije izvanrednog stanja. Za razliku od smjene na čelu države, koja je protekla vrlo civilizirano, ministar u svom sektoru ruši dosegnute standarde i Hrvatsku ponovo vraća u vrijeme kad je svaka promjena vlasti bila drama i prilika za revanšizme.

Frontu kontre Sanaderovoj proklamiranoj politici unutar Vlade drži i šef diplomacije Žužul, koji je nimalo diplomatski započeo čistku naslijeđenih kadrova ružnim incidentom isključivanja ambasadora u Ljubljani, a zatim je novinarima pokušao izvući uši, kao da su mu posilni. Ušao je u sukob s medijima, vrijeđao je i prijetio, kao da se izlegao iz Tuđmanova inkubatora. Ili, dvoje novoimenovanih pomoćnika ministrice Jadranke Kosor državna je revizija prijavila zbog kriminalnih malverzacija na njihovim prijašnjim radnim mjestima i protiv njih se vodi kazneni postupak. Ili, sindikalcu, koji je Vladu upozorio na mutnu prošlost novog pomoćnika ministra policije, famoznog Sanaderova bodyguarda Čačiju, uručeno je rješenje o suspenziji.

Misli li ozbiljno, premijer ne može tolerirati da mu bliski suradnici tako zabijaju kajle i brkaju poslove. Jedino ako ne misli prakticirati dvostruku igru. On će za inozemnu i dio domaće javnosti glumiti novi HDZ, stari će jastrebovi igrati za ultraše. Činjenicom da dosad nije reagirao, nego ministrima pušta da voze kontra njegove politike, Sanader tjera vodu na mlin tvrdnji da je riječ o dogovorenom scenariju i podjeli uloga.