Vjesnik: 19. 01. 2004.

Carla del Ponte: Mislim da će Sanader održati obećanje

Prema mojim informacijama, general Ante Gotovina bio je u Hrvatskoj do kraja rujna, izjavila je u intervjuu belgijskom dnevniku »La Libre Belgique« glavna tužiteljica Haaškog suda za ratne zločine Carla del Ponte

BRUXELLES, 18. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Prema mojim informacijama, general Ante Gotovina bio je u Hrvatskoj do kraja rujna, izjavila je glavna tužiteljica Haaškog suda za ratne zločine Carla del Ponte u intervjuu novinaru belgijskog dnevnika »La Libre Belgique« Jean-Arnaltu Derensu, dodajući kako »od tada imamo manje informacija«. Tužiteljici je »problem što Gotovinu podržava dio hrvatskih vlasti«, uspoređujući taj krug pomagača s bazom »generala Mladića u vojnim krugovima Srbije«.

Na pitanje očekuje li da će skoro uhićenje vječnih bjegunaca, tužiteljica je odgovorila: »Nadam se. Gledajte što se događa u Hrvatskoj, kad je HDZ pobijedio na izborima, mnogo je ljudi vikalo kako su se vratili nacionalisti, ali premijer Ivo Sanader nije imao primjedbi na suradnju s Tribunalom i mislim da će održati obećanje«. Carla del Ponte potvrdila je informacije da će biti novih optužnica, »i one će se odnositi na sve zajednice i sve zemlje«.

»Nemamo više optužnica protiv najviših dužnosnika u Srbiji, ali trebamo završiti važne dosjee u Bosini i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu i u Makedoniji«, izjavila je. Del Ponte je ponovila namjere podastrijete Vijeću sigurnosti UN-a da će tužiteljstvo u ovoj godini objaviti sve preostale optužnice, do 2008. Tribunal će završiti sve prvostupanjske postupke, a sve procedure zaključiti s 2010. godinom.

Tužiteljica predviđa da će tužiteljstvo obaviti svoj dio posla u suđenju Miloševiću iznoseći dokaze prema svih 66 točaka optužnice u predviđenom roku do 17. veljače. Što se tiče Miloševićeve najave da će u svoju obranu kao svjedoke pozvati lidere (spomenuti su Jacques Chirac i Bill Clinton), Del Ponte podsjeća da odluka o tome tko će svjedočiti ovisi o sucima, a sam Tribunal nema pravnih sredstava niti načina privoljeti svjedoke da dođu u Haag.

Carla del Ponte razočarana je zbivanjima u Srbiji - taj dio intervjua zapravo je jedini pobudio interes drugih medija - general Mladić tamo i dalje uredno prima mirovinu, njegovo je izručenje »do proljeća« obećao premijer Zoran Đinđić koji je zatim ubijen i od obećanja nije bilo ništa.

Govoreći o svom susretu s tadašnjim predsjednikom Vojislavom Koštunicom koji joj je tumačio da su Srbi žrtve, tužiteljica je ustvrdila je: »Koštunica je čovjek prošlosti«. Priznala je i da baš nije sretna činjenicom da je čak haaški optuženik, general Sreten Lukić, u međuvremenu unaprijeđen.

Napokon, »Tribunal ima dvije obveze - da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se ustvrdi istina. Bez toga, sve zajednice na Balkanu nikada neće istinski zatvoriti ratne stranice«, zaključila je Carla del Ponte.

Lada Stipić-Niseteo