Novi list: 20. 01. 2004.

VODITELJ UREDA EK U HRVATSKOJ POTVRDIO DA ZA NASTAVAK PUTA U EU TREBA KONSENZUS

Wunenburger: I samo jedna zemlja može zaustaviti put u EU

Ako vlada u sljedećih nekoliko mjeseci uvjeri članice da ispunjava obveze, približavanje se može nastaviti i bez ratifikacije SSP-a

ZAGREB – Uvjeri li vlada u sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci sve članice EU da je spremna ispuniti kriterije, približavanje EU može se nastaviti i bez ratifikacije SSP-a, jer između ratifikacije i 'avisa' Europske komisije ne postoji zakonska, nego politička veza, kazao je jučer u Zagrebu voditelj ureda Europske komisije u Hrvatskoj veleposlanik Jacques Wunenburger.

On je time pojasnio, ali i potvrdio bit nedavne tvrdnje Romana Prodija premijeru Sanaderu, koja je izazvala mnoge komentare: da političko protivljenje zemalja članica onemogućuje Europskoj komisiji da Hrvatskoj izda pozitivni 'avis' za početak pregovora o pristupanju EU.

»'Avis' i ratifikacija SSP-a nisu zakonski, ali jesu politički povezani. Ne mogu zamisliti scenarij u kojemu bi EK izdala pozitivni 'avis', a da ga neka zemlja članica naknadno ospori«, kazao je Wunenburger. Istodobno, pojasnio je, ako Hrvatska sve zemlje članice jasnom političkom voljom uvjeri da je odlučna ispuniti sve kriterije, 'avis' će biti pozitivan, a proces približavanja Hrvatske EU nastavljen bez zastoja.

Naglašavajući kako za novu vladu vrijede isti kriteriji kao i za staru, Wunenburger je još jednom ponovio uvjete za EU: suradnja s Haagom, povratak, provedba Ustavnog zaakona o pravima nacionalnih manjina, reforma pravosuđa, dobrosusjedstvo. »Neke su zemlje dobile 'avis' i bez ratificiranog SSP-a, što znači da ne postoji zakonska veza između toga dvoga. Postoji, međutim, politička. Ako jedna zemlja drži da Hrvatska nije sposobna za kandidata, proces je zaustavljen – to je realnost. Ali ako vlada pokaže jasnu volju, pozitivan 'avis' može biti objavljen i bez ratifikacije, koja je u tom slučaju samo parlamentarna tehnikalija«, kazao je Wunenbruger, dodajući kako će vlada biti procjenjivana »prema djelima, a ne prema riječima«.

SSP će morati ratificirati i deset novih članica

Wunenburger je potvrdio ono na što naš list upozorava već pola godine: da je sad već prekasno kako bi 15 članica do 1. svibnja ratificirale SSP, što znači da će taj sporazum morati ratificirati i deset novih članica, koje u EU ulaze tog datuma. »Već je prekasno«, odgovorio je Wunenburger na pitanje novinara. »Ali ako se pokaže politička volja, to može biti samo tehničko pitanje«. Inače, SSP će morati ratificirati i Slovenija, što će zasigurno otežati pregovaračku poziciju Hrvatske.

Nema vlaka koji bi Hrvatsku vozio s Rumunjskom i Bugarskom

»Nema vlaka na koji bi Hrvatska mogla uskočiti zajedno s Rumunjskom i Bugarskom«, odgovorio je Wunenburger na novinarsko pitanje. »Sadašnji proces proširenja uključuje Rumunjsku i Bugarsku, i to je sve. Hrvatska ima vlastitu dinamiku približavanja. Ali dobro je da je ambiciozna«, britko je srezao Wunenburger obećanja i prošle i sadašnje vlade o »hvatanju« Rumunjske i Bugarske 2007.

B. PAVELIĆ