Slobodna Dalmacija: 20. 01. 2004.

KAKVI SU IZGLEDI DA NIZOZEMSKA, VELIKA BRITANIJA I ITALIJA OVJERE HRVATSKI SPORAZUM O PRIDRUŽIVANJU

Gotovinsko plaćanje

ZAGREB - Nizozemska nema nikakvih otvorenih pitanja s Hrvatskom, a ratifikaciju hrvatskog Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom nije dovršila zbog principijelnih razloga - tvrde u veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske u Zagrebu, dodajući kako je parlament ove zemlje ratificirao hrvatski SSP, ali je postupak obustavljen prije njegove notifikacije u Bruxellesu. Zoran Milanović, šef Uprave za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova, na isti način tumači nizozemski stav. Da su Nizozemci principijelni, on je potkrijepio primjerom njihova ponašanja u vrijeme ulaska Grčke u Europsku uniju.

— Nizozemski parlament gotovo godinu dana nije dopuštao ulazak Grčke, svoje NATO partnerice, u Uniju zbog prometne blokade prema Makedoniji koju je uspostavila ta zemlja kandidatkinja — kazao je Milanović.

Frane Krnić, hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj, drži da je izručenje haaških optuženika jedan od bitnih uvjeta za nizozemsku notifikaciju hrvatskog SSP-a.

— Međutim, kako se puna suradnja s Haaškim sudom mjeri i drugim uvjetima koje Hrvatska uspješno ispunjava, slučaj Gotovina sam po sebi ne bi morao biti trajna prepreka dovršenju postupka notifikacije — optimističan je Krnić.

Slučaj Gotovina otvoreno je i bolno pitanje prije svega u odnosima Hrvatske i Velike Britanije koja je zamrznula ratifikaciju našeg SSP-a ponukana slučajem Bobetko. Njezino odleđivanje nije uspio pokrenuti ni sam Ivica Račan kada je u listopadu prošle godine posjetio London i razgovarao s Tonyjem Blairom. Jedini učinak Račanova lobiranja bilo je ukidanje ulaznih viza za hrvatske državljane koji putuju u Veliku Britaniju, ali pitanje ratifikacije ostalo je i dalje duboko pod ledom, iako je hrvatski premijer nakon povratka u Zagreb, zbog predizbornih efekata, samouvjereno tvrdio da će Velika Britanija uskoro ratificirati SSP. To se, naravno, nije dogodilo ni do danas.

Foreign Office je, doznali smo jučer u MVP-u, jasno dao do znanja hrvatskom veleposlaniku u Londonu Jošku Pari da bi dovršenje ratifikacije hrvatskog SSP-a u britanskom Parlamentu trajalo najmanje tri mjeseca od trenutka odmrzavanja postupka, a da odluku o tome može donijeti ministar Jack Straw. A on će to učiniti kada "Vlada Hrvatske podastre substancijalne dokaze o svojim naporima i aktivnostima oko uhićenja opotuženoga generala Gotovine".

Istodobno, hrvatska je diplomacija obaviještena o stavu Foreign Officea da "neratifikacija SSP-a ne mora utjecati na mišljenje (avis) Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi", ali da je u trenutku donošenja avisa ipak potrebno barem to da Velika Britanija "izvijesti Europsku komisiju o svojoj namjeri o ratifikaciji". Ovo je ključna informacija jer potvrđuje da je nedavno Romano Prodi imao pravo kada je u Bruxellesu rekao Ivi Sanaderu da avis EK-a ipak može ovisiti o (ne)dovršetku ratifikacije hrvatskog SSP-a u svim zemljama članicama EU-a.

— U slučaju Italije, za ratifikaciju SSP-a dovoljno je da Zagreb pošalje politički signal da o problemu na Jadranskome moru želi razgovarati — izjavio je talijanski veleposlanik Alessandro Grafini. Susjedna Italija, dakle, više i ne krije da je hrvatsko proglašenje Zaštićene ekološko-ribolovne zone blokiralo ratifikaciju hrvatskog SSP-a, ali nije ni to jedini razlog. Dobar dio vladajuće koalicije desnog centra u Italiji probleme s Hrvatskom vidi i u neriješenom pitanju odštete esulima. Zastupnik Giovani Deodato iz Forza Italije, na sastanku vanjskopolitičkog odbora talijanskog Parlamenta upozorio je upravo na taj problem. Roberto Menia iz Alleanze nazionale postavio je zastupničko pitanje šefu talijanske diplomacije i o slučaju Gotovina uz komentar kako Italija ne može prešutjeti činjenicu da se "haaški optuženik za ratne zločine proglašava počasnim građaninom grada Zadra".

Šenol SELIMOVIĆ