Slobodna Dalmacija: 21. 01. 2004.

Oporba pred raspravu u Saboru

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Oporba je u škripcu: ako je suditi po najavama, Sanaderova će Vlada provoditi politiku koalicije, samo puno odlučnije! Kako takvu Vladu uopće kritizirati? A još je teže šutjeti... Damir Kajin, poodavno politička institucija svoje vrste, upozorava da oporba vodi samouništavajuću politiku: da HNS birače ne otima HDZ-u kao političkom protivniku, nego SDP-u, savezniku! "Na taj način oporba bi mogla izgubiti - kaže Kajin - ne samo Šibenik nego i Zagreb... ta bi politika mogla rezultirati totalnim porazom i na svim idućim izborima." Uporišnu točku za oporbu Kajin traži u pravovremenoj podršci novoj kandidaturi Mesića...

A Mate Arlović na pitanje zašto oporba šuti odgovara da ne šuti, nego čeka prvu sjednicu Sabora. Kada škakljivih pitanja faliti neće. A jedno od najatraktivnijih bit će PDV: što je i zašto HDZ obećao, i zbog čega odgađa obećano? Nije li to napokon prava prilika da se sadašnja i bivša vlast dohvate za gušu, dokazujući tko je, kada, i od koga primio državu u komi? A tek kada na dnevni red dođe rasprava o budžetu 2004. kojim Vlada ’bez ikakva daljnjeg uvijanja prelazi s predizbornih riječi i postizbornih gesta na djela"? No vrlo je veliko pitanje smije li oporba te prilike uopće iskoristiti za međustranačko zaoštravanje!

Jer konsenzus oko Europe i nije neki osobiti konsenzus! Prava će se ozbiljnost oporbe vidjeti tek na sposobnosti da raspravu usmjeri na strateška razvojna pitanja o kojima će presudno odlučivati svi ’predeuropski budžeti’, od ovogodišnjeg nadalje. Ako umjesto toga ovako pasivna oporba prvu priliku iskoristi da jurne na HDZ, opako bi se mogla prevariti... I za oporbu i za Hrvatsku jedina je prava šansa - da ponovno citiram Daga Strpića - "postići široki saborski konsenzus o glavnim crtama razvoja Hrvatske u ovom saborskom i Vladinom mandatu. A sporenja ostaviti za provedbu tog temeljnog suglasja". Hoće li to naša mlada oporba na vrijeme shvatiti?