Slobodna Dalmacija: 21. 01. 2004.

Na greškama se (ne) uči

Frenki LAUŠIĆ

Prema pouzdanim informacijama može se ustvrditi kako su detalji iz istražnog postupka protiv Štefanije Bortek-Knešaurek, pomoćnice ministrice za obitelj, i Marijana Križića, državnog tajnika u Ministarstvu obitelji, javnosti dostavljeni iz aktualne političke oporbe. Dakle, riječ je o politički motiviranom činu, kako to izrijekom za sve slične navode koji kompromitraju HDZ-ove dužnosnike komentira Ratko Maček, glasnogovornik HDZ-a.

No, u ovom slučaju se radi o tome da su svi podaci o inkriminirajućim aktivnostima biših čelnika Državnog zavoda za obitelj dokumentirani, a neke sporne financijske "transakcije" je potvrdila i sama Štefanija Bortek na konferenciji za novinare. Poput one, na primjer, da je njezin sin preko Student servisa primio pet tisuća kuna od Zavoda na ime intelektualnih usluga. "Pa da, možda se to može nazvati i nepotizmom", prokomentirala je mirno tu činjenicu. U jači stupanj "nepotizma" spada, međutim, njeno priznanje da je kao čelnica Zavoda sama sebi isplaćivala kratkoročne pozajmice, "ali na temelju sklopljenog ugovora i utvrđene kamate". Marijan Križić, jednako tako, ne smatra čudnim podatak da je uz redovnu plaću dobio 38 tisuća kuna honorara, kao i to da su njemu i bivšoj ravnateljici Zavoda obilno isplaćivani prekovremeni sati. U narodnu predaju je već ušla mikrovalna pećnica u vrijednosti 16 tisuća kuna, kolica od 18 tisuća kuna i "beštek" od 160 tisuća kuna. Sve je to dokumentirano nalazima Državne revizije i Financijske policije, a za takve kriminalne akte, ako se potvrde u sudskom postupku, dobiva se do 10 godina zatvora.

Stoga se postavlja pitanje zašto su u HDZ-u "slijepi kod zdravih očiju" i odbijaju ozbiljno posumnjati u nevinost navedenih osoba unatoč predočenim činjenicama. Naravno, uvijek i u svakom slučaju treba pričekati sudsku presudu da se nekoga proglasi krivim, ali i ozbiljna sumnja bi za ozbiljne političke stranke i političare morale biti dovoljna za suspendiranje osumnjičenih osoba sa stranačkih i državnih dužnosti. Premijer Ivo Sanader je u nizu prilika znao reći kako je HDZ za svoje stare pogreške kažnjen od birača na izborima 2000. Nastave li se u HDZ-u oglušavati na skandale vezane za ovaj slučaj, na "slučaj Čačija", na čistke ministra Andrije Hebranga u zdravstvu, te ako se nastave osione kritike medija na način Miomira Žužula, ministra vanjskih poslova, tada u HDZ-u trebaju biti svjesni da sami sebi kroje izborni poraz na idućim izborima. Nastavak njegovanja klime u kojoj se neće odgovarati za kriminalne postupke bit će poguban za najjaču hrvatsku stranku. I ne moraju brinuti, uvijek će netko novinarima dostaviti "prljavi veš".