Vjesnik: 21. 01. 2004.

Šarinić svjedoči u srijedu

HAAG/ZAGREB, 20. siječnja - Suđenje bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom nastavljeno je u utorak na zatvorenoj sjednici, na kojoj jedan zaštićeni svjedok optužbe treba dovršiti iskaz.

Taj svjedok počeo je iskaz prošli utorak na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, što je najviša mjera zaštite identiteta svjedoka predviđena Pravilnikom o postupku i dokazima ICTY-a.

Do kraja izvođenja dokaza tužiteljima je preostalo još 13 radnih dana. Ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, prvi dio suđenja Miloševiću optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu trebao bi završiti 18. veljače, nešto više od dvije godine nakon početka procesa.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice prošli je tjedan najavio da će u srijedu svjedočiti Hrvoje Šarinić, bivši predstojnik Ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj vodio tajne pregovore s Miloševićem.

Šarinić se između 1993. i 1995. u Srbiji 13 puta tajno sastajao s optuženim o čemu je 1999. objavio knjigu sjećanja »Svi moji tajni pregovori s Miloševićem« u kojoj, prema vlastitom uvodniku, pokušava odgovoriti na pitanja: »Tko je zapravo Slobodan Milošević i koja je bila njegova stvarna uloga u doba pokušaja stvaranja velike Srbije na račun Hrvatske, te BiH i Makedonije?«

Prema Šarinićevu pisanju, Milošević se zauzimao za to da se BiH podijeli između Srbije i Hrvatske, a Tuđman je smatrao da će ga time odvratiti od »aspiracija prema Hrvatskoj«.

Optužba će u spis dokaza, uz Šarinićev pisani iskaz prema pravilu 92-bis, uvesti i knjigu o pregovorima s Miloševićem te njegov intervju s Darkom Hudelistom u Globusu iz 2000. godine, izjavio je Šarinić nakon svoga posljednjeg boravka u Haagu sredinom prosinca kad je šest dana s tužiteljima pripremao svoj iskaz. (Hina)