Slobodna Dalmacija: 21. 01. 2004.

PREMIJER SANADER SASTAO SE S PADDYJEM ASHDOWNOM

Zagreb i Sarajevo moraju surađivati

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izrazili su zadovoljstvo obavljenim razgovorom na svom prvom susretu u Banskim dvorima. Premijer Sanader je naglasio da Hrvatska s posebnom pozornošću prati razvoj događaja u BiH i napredak u primjeni sporazuma koji su važni za budućnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH. Zagreb ne želi europsku perspektivu samo za Hrvatsku već i za sve zemlje ovog dijela Europe, naravno i za BiH. Hrvatska želi BiH kao stabilnu zemlju, istakao je premijer Sanader. Hrvatska je za to zainteresirana ne samo zbog granice s BiH, najduže hrvatske granice, nego i zbog hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH. Sanader je uz to ocijenio da je zadaća Ashdowna važna za stabilnost BiH i stabilnost regije, istakavši kako Hrvatska želi dobre odnose pa je Vlada zainteresirana za postizanje trajne i pune stabilnosti u BiH.

Sanader je tome dodao da se govorilo i o preustroju grada Mostara pri čemu je istaknuo da je interes Hrvatske da rješenje bude doneseno, ako je to moguće, konsenzusom hrvatskog naroda i ostalih naroda i građana BiH.

Povjerenstvo za preustroj Mostara kojem je na čelu Norbert Winterstein izradilo je prijedlog statuta kao kompromisno rješenje, kojem se, međutim, protive sve političke stranke koje participiraju u radu gradskog vijeća Mostara. HDZ BiH se zalaže za Mostar kao jednu općinu i jednu izbornu jedinicu, a SDA se ne slaže s ukidanjem šest mostarskih općina utvrđenih u Daytonskom sporazumu. Do kraja siječnja očekuje se da će prijedlog takvog statuta visoki predstavnik međunarodne zajednice Ashdown nametnuti koristeći se svojim širokim ovlastima.

Paddy Ashdown je premijera Sanadera uputio na suradnju sa Sarajevom jer, po njegovim riječima, predstavnik međunarodne zajednice nema ništa s odnosima između dvije zemlje. On je došao u Zagreb, kako je rekao, da bi izrazio svoje poštovanje prvim potezima koje je hrvatska Vlada poduzela u brojnim važnim i vrlo kompliciranim pitanjima.

- Odnosi između Hrvatske i BiH definirani su dvama faktorima: daytonskim sporazumom i zajedničkim ciljem priključenja Europskoj uniji. Ta dva faktora upravljaju tim odnosima i vrlo sam zahvalan premijeru i njegovoj Vladi na izuzetno konstruktivnom odnosu prema BiH, čime pomaže međunarodnoj zajednici da se u BiH uspostavi stabilna europska država. To je naš zajednički cilj, ali i cilj svih zemalja Balkana - rekao je Ashdown.

Ashdown je na kraju naglasio da je siguran da će se konstruktivni odnosi između dviju zemalja nastaviti na korist i BiH i Hrvatskoj, ali i regiji u cjelini.

Tijekom posjeta Zagrebu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH sastao se i s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Olga RAMLJAK