Vjesnik: 21. 01. 2004.

Neki tjelobranitelji na cestu, nekima visoke dužnosti i moć

Umirovljeni general Mate Laušić prvi je tjelobranitelj koji je, unatoč sumnjama u prikrivanje ratnih zločina i kriminala, dobio predsjedničku mirovinu / Bivša ministrica obrane Željka Antunović tvrdi da je Stipe Čačija trebao dobiti otkaz u MORH-u na temelju Zakona o radu

ZAGREB, 20. siječnja – Netočnima su se pokazale najave da će premijer Ivo Sanader opozvati Vladinu odluku kojom je njegov predizborni tjelobranitelj Stipe Čačija imenovan pomoćnikom u ministarstvu unutarnjih poslova. Policijski kuloari bliski premijeru tvrdili su da je Čačija Sanaderu »podmetnut« u predizborno vrijeme i da on neće dopustiti da se ugled njegove vlade na samom početku srozava tim slučajem.

No, ne samo da Sanader nije povukao tu odluku, nego je Policijska uprava Splitsko-dalmatinska suspendirala policajca Nikolu Domjanovića koji je MUP-u, u ime Nezavisnog sindikata policijskih službenika i namještenika, dostavio predstavku o Čačiji.

Domjanović je, službeno, kažnjen jer je predstavku s navodima o kriminalnim aktivnostima Stipe Čačije dostavio tjedniku Nacional. U tjedniku tvrde da su sporni dokument dobili iz kabineta sadašnjeg ministra policije Marijana Mlinarića. Iako nije provedena istraga o navodima iz predstavke, u MUP-u su Domjanovića optužili da je iznosio neistine o aktualnom pomoćniku ministra Čačiji.

Kao i Čačija, Domjanović se neko vrijeme bavio tjelesnim osiguranjem visokih državnih dužnosnika, među ostalim i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Prema svemu sudeći, iz tih je zaštitarskih krugova crpio i informacije za predstavku protiv pomoćnika ministra.

U Hrvatskoj sve više postaju pravilom slučajevi da tjelobranitelji dužnosnika postaju visoki dužnosnici ili sudionici medijskih afera.

Najpoznatiji je primjer umirovljenog generala Mate Laušića, koji je u Republičkom sekretarijatu unutarnjih poslova SR Hrvatske radio na pitanjima sigurnosti, da bi početkom demokratskih promjena postao prvim tjelesnim čuvarom predsjednika Tuđmana.

Početkom agresije na Hrvatsku Laušić je imenovan načelnikom Uprave vojne policije MORH-a. Na toj je dužnosti stekao čin generala, a s nje je prije godinu dana otišao u predsjedničku mirovinu Mesićevim rješenjem. Takvim je rješenjem umirovljen i Čačija.

Laušića su u medijima nerijetko prozivali da nije poduzimao ništa protiv kriminala koji se događao u postrojbama Vojne policije. Pripisivao mu se zaštitnički odnos prema vojnim policajcima koje se sumnjičilo za ratne zločine u splitskom vojnom pritvoru Lora, prikrivanje stvarnih dimenzija kriminala u koji je bila upletena postrojba vojne policije kojom je zapovijedao umirovljeni pukovnik Željko Maglov...

Iako su te sumnje nerijetko bile potkrijepljene izjavama svjedoka i pripadnika HV-a, Laušića za vrijeme Račanove vlade nitko nije pozivao na odgovornost.

Slično »slučaju Čačija-Domjanović« stradao je bivši vojni policajac Mario Barišić iz Šibenika, koji je u medijima prozivao Laušića. On je lani, nakon dugogodišnjeg bolovanja, poslan u minimalnu mirovinu. Zanimljivo je da je i Barišić svojedobno, kada je nekadašnji načelnik glavnog stožera HV-a, pokojni general Janko Bobetko, boravio na šibenskom ratištu, bio dodijeljen njegovoj tjelesnoj pratnji zbog najava da bi određena skupina u MORH-u na njega mogla izvesti atentat.

I tajnik Ureda predsjednika Željko Bagić radio je 1991. u tjelesnom osiguranju predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića kad je ovaj boravio u Beogradu. Čini se da su predsjednik Mesić i njegov tajnik Bagić upravo u to vrijeme uspostavili čvrste veze, jer bez obzira na brojne javne prigovore na Bagićev rad u Uredu, posebno u odnosu na tajne službe, on je tamo i dalje siva eminencija.

Bivša ministrica obrane Željka Antunović kaže da je Čačija trebao dobiti otkaz u MORH-u na temelju njena zahtjeva i Zakona o radu, jer se nije pojavljivao na poslu, a nije ni priložio liječničku dokumentaciju da je bolestan.

Dodaje da to nema veze sa stegovnim postupkom koji se protiv Čačije, uostalom, i ne vodi. Time je Željka Antunović pokazala da je promašena izjava predsjednika Mesića da će promijeniti odluku o predsjedničkoj mirovini koju je dao Čačiji ako se stegovnim postupkom pokaže da je kriv.

Kako pokazuju primjeri, razni će Domjanovići i dalje ostajati bez posla, a Čačije će uživati političku zaštitu ljudi koje su štitili.

Željko Peratović