Novi list: 22. 01. 2004.

TJEDAN DANA NAKON IMENOVANJA VLADA SMJENJUJE DVOJE POMOĆNIKA U MINISTARSTVU OBITELJI

U životopisima pomoćnika ni riječi o istragama

ZAGREB – Državnog tajnika u Ministarstvu obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja Marijana Križića i pomoćnicu ministrice za obitelj Štefaniju Bortek-Knešaurek, prema dosadašnjem razvoju događaja, Vlada bi mogla na današnjoj zatvorenoj sjednici smijeniti. Kako je novinarima rečeno, oko sudbine dvoje nekadašnjih dužnosnika u Državnom zavodu za obitelj, koje se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, vode se intenzivne konzultacije.

Novinarima su u srijedu predočeni životopisi dvoje pomoćnika u Ministarstvu obitelji u kojima se niti na koji način ne spominju istrage i sudski proces. Na upit o tome jesu li uz životopise Bortek-Knešaurek i Križić priložili dokumente iz kojih je vidljivo da se protiv njih ne vodi nikakav kazneni postupak, Ratko Maček, glasnogovornik Vlade kazao je kako o tome nema saznanja. Sama Bortek-Knešaurek u svojem je prvom istupu nakon imenovanja ustvrdila kako je uz životopis priložila i detaljnu kronologiju slučaja Državnog zavoda. No, dva dana poslije svoju je tvrdnju ispravila i rekla kako je Vladu o sporu informirala 16. siječnja, dan nakon imenovanja na dužnost.

Bivša ravnateljica Državnog zavoda u životopisu navodi kako je 1975. godine diplomirala stomatologiju te se zapošljava u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice. U bolnici je, na mjestu medicinske sestre radila do '96. godine kada prelazi u Ministarstvo razvitka i obnove na mjesto savjetnika. U siječnju '97. imenovana je ravnateljicom Državnog zavoda, a od ožujka 2002. godine stalni je stručni suradnik Ureda za obitelj Hrvatske biskupske konferencije.

Ekonomist Križić još od studentskih dana, a posebice nakon 1990. godine, kako piše Križić, napisao je niz tekstova koji se bave političkim, povijesnim, teološkim, demografskim i sličnim promišljanjima. Publicirao ih je, među ostalim, u Glasniku HDZ-a, Državnosti, listu MI, Vjesniku, Hrvatskom slovu, Hrvatskom vojniku, Narodu. Dvije je godine radio u tjedniku Fokus, deset mjeseci kao glavni urednik. U Ministarstvo obitelji stigao je s mjesta glavnog urednika Hrvatskog slova.

G. GALIĆ