Novi list: 22. 01. 2004.

DUGOGODIŠNJI PREDSTOJNIK UREDA PREDSJEDNIKA TUĐMANA JUČER SVJEDOČIO PRED HAŠKIM TRIBUNALOM

Šarinić: Tuđman i Milošević dijelili su BiH

Hrvoje Šarinić kazao je pred Haškim sudom da su Tuđman i Milošević 1991. razmišljali o podjeli Bosne ali o tome nisu postigli formalni sporazum. Da jesu »ne bi bilo grozota koje su slijedile«, dodao je

DEN HAAG/ZAGREB – Hrvoje Šarinić, dugogodišnji predstojnik ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u srijedu je u svom svjedočenju na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) rekao da su Tuđman i Milošević 1991. »razmišljali o podjeli Bosne ali o tome nisu postigli formalni sporazum«.

Iznoseći, na traženje tužitelja, svoja saznanja o sastancima Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu i Tikvešu u proljeće 1991., Šarinić je kazao kako su »jedan i drugi razmišljali o podjeli Bosne ali da nije došlo do formalnog sporazuma jer inače ne bi bilo grozota koje su slijedile«.

Tuđman je u Karađorđevu optuženom rekao da on stoji iza »balvan revolucije« Srba u Hrvatskoj, s čime se on nije složio ali je rekao da se »ti problemi mogu rješiti« a kasnije se pokazalo da je mislio na Bosnu, kazao je Šarinić.

Tuđmanov hrvatski »perec«

Opisao je kako je Tuđman govorio da je Bosna bila »povijesni apsurd i rezultat turskih osvajanja u 15. stoljeću, te da bi hrvatski 'perec' trebalo podebljati na jugu«, dok je Milošević stalno upozoravao na »islamsku opasnost« i tvrdio da je s »Republikom Srpskom riješio 95 posto srpskog nacionalnog pitanja, kao što je to i Tuđman učinio s Herceg-Bosnom«.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice, ispitivao je Šarinića o njegovih 13 sastanaka s Miloševićem od 1993. do 1995., te u spis dokaza uveo dvije njegove pisane izjave i knjigu sjećanja »Svi moji tajni pregovori sa Slobodanom Miloševićem«. U svom je iskazu Šarinić pružio niz neposrednih dokaza da je Milošević imao odlučujuću ulogu u agresiji na Hrvatsku i BiH.

Ispričao je da mu je na prvom sastanku u Beogradu 12. studenoga 1993. Milošević na pitanje o ulozi Željka Ražnatovića Arkana »uz smijeh odgovorio – pa i ja moram imati nekoga tko će za mene obaviti dio posla«. Bez logističke podrške i financiranja iz Srbije, Arkan s 5.000 ljudi nije mogao opstati, dodao je Šarinić.

Na primjeru Miloševićevog poništavanja izbora u tzv. Krajini, kada mu se nije sviđala pobjeda Milana Babića, svjedok je kazao da »bez optuženog ništa nije bilo moguće učiniti«. Govoreći o pregovorima oko davanje izlaza na more RS na hrvatskom jugu, od Molunata do rta Oštro, Šarinić je rekao da je Milošević tada s njim pregovarao »u ime i za račun RS«.

»Slušaj i ne pitaj«

Ispričao je i epizodu sa svog boravka u Beogradu s početka 1994. kada je Milošević naložio da dovedu kninskog čelnika Borislava Mikelića, kako bi razgovorali o deblokadi autoceste. »Doveli su ga za 20 minuta negdje iz Beograda a kada se iznenadio zbog mog prisustva, Milošević mu je rekao: sjedi ovdje, slušaj i ne pitaj«, kazao je Šarinić.

Šarinić je opisao i apsurdan primjer, kada je optuženi intervenirao da se na hrvatskoj granici propuste tri kamiona sjemena za tzv. Krajinu.

– Ako predsjednik države intervenira za tri kamiona onda to dovoljno govori o njegovoj involviranosti u tzv. RSK i RS, kazao je.

Na sastanku u siječnju '95. Milošević mu je rekao »čuvajte se, Babić i Martić su učinili grozote i sada nemaju što izgubiti«. Šarinić je opisao kako je Milošević smjenjivao Radovana Karadžića u parlamentu u Banjoj Luci te kako ga je nazivao »izgubljenim«. Svjedočenje Hrvoja Šarinića nastavlja se danas, kada će ga protuispitivati Milošević.