Slobodna Dalmacija: 22. 01. 2004.

HRVATSKA POKUŠAVA OMEKŠATI BRITANSKO STAJALIŠTE

Dvojbeni principi službenog Londona

ZAGREB - Hrvatska diplomacija pokušat će uvjeriti Veliku Britaniju u neprincipijelnost njezine odluke kojom je nakon slučaja Bobetko obustavila ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Republike Hrvatske i Europske unije.

Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je diplomatsku inicijativu prema Londonu koja bi trebala rezultirati skorim susretom dužnosnika dviju država na razini šefova vlada ili ministara vanjskih poslova. Slobodna ekskluzivno saznaje argumente koje će hrvatska diplomacija podastrijeti Foreign Officeu kako bi privoljela Veliku Britaniju na "otključavanje" postupka ratifikacije našega SSP-a.

Hrvatski će dužnosnici pokušati uvjeriti Britance da je neutemeljeno njihovo odbijanje ratifikacije SSP-a zbog procjene da Hrvatska nedovoljno surađuje s Haaškim sudom.

Da je britanski stav neprincipijelan hrvatska će strana objasniti argumentom kako potpuna suradnja s Haaškim sudom, kao politički kriterij, u potpunosti mora biti ispunjena prije negoli Hrvatska dobije status kandidata za članstvo u EU, a ne prije ratifikacije SSP-a!

Naime, za zemlje tzv. Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP), među kojima je i Hrvatska, utvrđeno je da političke kriterije iz Kopenhagenskog paketa, ali i posebne specifične političke kriterije kao što je suradnja s Haagom, države PSP-a moraju ispuniti kao uvjet za stjecanje kandidatskog statusa, a ne kao uvjet za ratifikaciju SSP-a u parlamentima zemalja članica EU-a. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da su sve druge europske države, osim Velike Britanije, Nizozemske i Italije, do sada ratificirale hrvatski SSP.

Dakle, ovoga puta hrvatska se diplomacija neće nadmetati s Britancima oko percepcije i pitanja surađuje li dovoljno Hrvatska s Haagom. Taj će dojam ostaviti Londonu jer se definitivno pokazalo iluzornim polemizirati o tome je li Hrvatska učinila sve što je mogla ili nije kako bi uhitila i privela Haaškom sudu optuženoga generala Gotovinu.

Zato će Sanader ili Žužul u Londonu pokušati dokazati samo jedno - kako Velika Britanija neopravdano koči Hrvatsku u procesu stabilizacije i pridruživanja jer pitanje suradnje s Haagom koristi "jedan korak prije" nego što to predviđa logika PSP-a.

U MVP-u doznajemo i to kako su ova hrvatska stajališta priopćena diplomatima Velike Britanije u Zagrebu, a oni su obećali da će o tim stavovima obavijestiti službeni London.

Š. SELIMOVIĆ