Slobodna Dalmacija: 23. 01. 2004.

TAJNI SASTANAK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA I NIZOZEMSKOG VELEPOSLANIKA

Žužul obećao izručenje Gotovine

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul na zatvorenom sastanku s nizozemskim veleposlanikom Lionelom Veerom, prije tjedan dana u Zagrebu, nedvojbeno je iskazao spremnost nove Vlade da izruči Haagu optuženog generala Antu Gotovinu. Ta je nedvosmislena izjava šefa hrvatske diplomacije naišla na vrlo pozitivan prijam kod europskih diplomata, prvenstveno zbog toga što do sada novi hrvatski dužnosnici nisu u javnosti davali konkretne i jasne odgovore na pitanje je li nova Vlada, na čelu s Ivom Sanaderom, spremna uhititi Gotovinu i bezuvjetno ga izručiti Haagu.

Ministar Žužul potvrdio je punu spremnost aktualne hrvatske Vlade i diplomacije na bezuvjetnu suradnju s Haaškim sudom i na izručenje najpoznatijeg hrvatskog optuženika čim ga se uhiti - doznajemo od izvrsno informiranog diplomata iz veleposlanstva države članice Europske unije.

Veleposlanik Veer je na tom susretu ponovio ministru Žužulu da njegova zemlja očekuje od Hrvatske učinkovitiju suradnju s Haaškim sudom u odnosu na ono što je pokazala prethodna vlada lijevog centra. Ta suradnja, kao i povratak izbjeglica, preduvjet su za okončanje postupka ratifikacije hrvatskoga SSP-a u Nizozemskoj - poručio je Lionel Veer.

Europski diplomati u Zagrebu nisu bili zadovoljni izvješćima hrvatskoga MUP-a o aktivnostima koje je policija poduzela radi pronalaženja i uhićenja optuženog Gotovine, pa je - tvrdi naš izvor - nizozemski veleposlanik poručio ministru Žužulu i to kako EU u tom smislu očekuje od nove Vlade kvalitetniju suradnju i veću vjerodostojnost.

Veleposlanik Veer je svoj susret sa Žužulom zaključio porukom kako se ova pitanja, koja spadaju u političke kriterije, neće zaobići prilikom izrade mišljenja Europske komisije koje bi se trebalo objaviti do kraja ožujka.

O sastanku ministra Žužula i nizozemskog veleposlanika Lionela Veera MVP Hrvatske nije obavijestio javnost, ali to nije ništa neuobičajeno jer se takvi diplomatski razgovori redovito održavaju iza zatvorenih vrata - objasnio nam je iskusni europski diplomat.

Šenol SELIMOVIĆ

Opomena iz Švedske

Istoga dana ministar Miomir Žužul razgovarao je na Zrinjevcu i sa švedskim veleposlanikom Stureom Theolinom. Naš izvor tvrdi da je Šveđanin u jednoj, za Hrvatsku iznimno važnoj temi bio još odlučniji i stroži od svog nizozemskog kolege. On je ministru Žužulu iznio svoj stav po kojemu bi pozitivno mišljenje Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU moglo ovisiti - o uhićenju Gotovine!