Slobodna Dalmacija: 23. 01. 2004.

HOĆE LI DRŽAVA MORATI ZVONKU ZUBAKU ISPLATITI 200 MILIJUNA DOLARA ZA NEFUNKCIONALNI RAKETNI SUSTAV

Trag raketa vodi u Villach

ZAGREB - Iako predistražne radnje u povodu afere oko raketnog sustava S-300 još uvijek traju, sve je izvjesnije da hrvatska država ipak neće morati isplatiti golemo dugovanje od 200 milijuna dolara trgovcu oružja Zvonku Zubaku. Prema posljednjim podacima, utvrđeno je kako je dio novca ipak isplaćen, i to najvjerojatnije preko jednog od šezdeset bankovnih računa u Villachu, ali još uvijek se ispituje o kolikom iznosu se radi. Osim toga, istraga je pokazala kako je u Hrvatsku isporučena tek jedna trećina cjelokupnog raketnog sustava. Zubak, međutim, tvrdi kako je nedostajao samo mali kompjutorski dio, bez kojega je, doduše, cijeli raketni sustav nefunkcionalan.

Uz međunarodnu pravnu pomoć ispituju se tokovi novca, odnosno iznosa koji je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak svojim potpisom, navodno, odobrio pri kupnji raketnog sustava 1995. godine. Osim što je sporno je li Šušak doista odobrio tu isplatu, jer se još uvijek ispituje autentičnost njegova potpisa, nastoji se otkriti s kojeg je računa taj novac prebačen na off-shore račun na Djevičanskim Otocima. Puno zabune u istragu koja traje već više od dvije godine unose i iskazi Zvonka Zubaka. On u parnici kojom od hrvatske države potražuje iznos od 200 milijuna dolara tvrdi kako je on otkupio taj dug od nekih dobavljača koji su se povukli iz posla, da bi na drugome mjestu rekao kako je on dobavljač čitavog raketnog sustava.

Afera s raketnim sustavom S-300 vuče se od ljeta 2002. godine kada je Zvonko Zubak zatražio od Ministarstva obrane na čelu s Jozom Radošem 200 milijuna dolara za sustav isporučen još 1995. godine. Sustav je iste godine predstavljen na vojnoj paradi na Jarunu, ali nikad nije profunkcionirao jer nije isporučen najvažniji dio elektroničke opreme. Država je odbila to platiti i ušla u spor sa Zubakom, nakon čega su na površinu izbile sve prljavštine bivše Tuđmanove vlasti. Pred Arbitražnim vijećem Trgovačkog suda utvrđeno je da je ugovor o nabavi rakete ništavan jer je tada Hrvatska bila pod embargom UN-a za uvoz oružja, da je ugovor ministra Šuška krivotvoren, te da je za cijeli posao bila odgovorna tvrtka RH Alan, a ne hrvatska država. Međutim, dokumentacija o cijelom slučaju je nesređena i ostavlja mogućnost raznih manipulacija. Imajući u vidu činjenicu da je Ministarstvo obrane Gojka Šuška djelovalo mimo računa i službenih dokumenata, bit će zanimljivo utvrditi koji iznos je isplaćen i kojim financijskim kanalima.

T. KLAUŠKI