Vjesnik: 23. 01. 2004.

Valpovačka »pravna država«

VLADO RAJIĆ

Tko je pobijedio u tzv. valpovačkom slučaju? Pravna država sigurno ne.

Naime, do slučaja nije smjelo ni doći, još manje do njegova raspleta koji se slavi među radnicima te tvrtke. Rezultat »pobjede« je činjenica da su odluke trgovačkih sudova stavljene ad acta i da je junak pretvorbe postao Branimir Glavaš, čelnik osječko-baranjskog HDZ-a. Jer, unatoč (zanemarenim) sudskim odlukama, baš je Glavaš pozvao nesuđenog vlasnika Valpova d. d. Ivu Brzicu i ishodio 15-dnevnu odgodu ovrhe prema kojoj Brzica ima pravo ući u firmu čijim je najvećim dioničarom postao i čije je »gazdovanje« mjerodavno sudište potvrdilo.

Tako je ispalo da nije sud taj koji presuđuje i odlučuje u sporu nego lokalni političar s dobrim stranačkim rejtingom u Zagrebu.

Prije toga na Glavaševu je inicijativu organiziran i referendum među radnicima čijim je rezultatom Brzici poručeno da ga radnici ne žele. Sve je to bio rezultat odbijanja radnika da se u njihovu kolektivu provede sudska odluka, pri čemu su padale batine i radili kolci. Bilo je i lažnih objeda na račun sudaca (»Brzica im je dao silne eure mita, imamo o tome i materijalne dokaze«). Kad je Državno odvjetništvo pozvalo, među ostalim, i Ivicu Berenčića, predsjednika uprave koju je Brzica namjeravao smijeniti kad uđe u tvrtku, pokazalo se da nikakvih dokaza za korupciju sudaca nema. Ali, Berenčić je u slavljenju pobjede nad pravnom državom bio vođa »volje naroda«.

U cijelom slučaju svoje su odigrali i mediji kojima je pripala »zasluga« da su, opisujući otpor sudskoj odluci, »stvorili uvjete da se odgovorni prime posla i nađu rješenje za dobrobit sviju«. Koji to odgovorni? Glavaš? Netko treći?

Na kraju, tom je opijenošću narodnom pobjedom krenuo i Općinski sud u Valpovu, koji je na 15 dana odgodio ovrhu ranije sudske odluke. Iste one koja je trebala omogućiti Brzici da bude gazdom u poduzeću. Ovako, odgoda ovrhe trebala bi omogućiti Hrvatskom fondu za privatizaciju da kompenzira Brzičin ulog u Valpovu d. d. Kako? Prema kojem zakonu?

Pjenušac otvoren na radničkom slavlju u krugu tvrtke zapravo je čaša pelina koju je pravna država morala progutati.